Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Όταν ο Νους Ξεχειλίζει...






....δεν Χωράει Άλλο


      Είναι καταξιωμένος καθηγητής με έδρα στο πανεπιστήμιο, με διακρίσεις στον τομέα του,  απολαμβάνει την πλήρη αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας.  Ιδιαίτερα αγαπητός στους μαθητές του.  Η αρθρογραφία του σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά πάντα ευπρόσδεκτη.   
Έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους του, το τελευταίο διάστημα, με ανήσυχο και ακόρεστο πνεύμα για τη γνώση, στην προσπάθειά του να την διευρύνει συνεχώς, τον τελευταίο καιρό διαβάζει μετά μανίας για το Ζεν.  
  
   Βέβαια με τις παραδόσεις στο πανεπιστήμιο και τις διαλέξεις,  δεν περισσεύει ελεύθερος χρόνος.  Το Ζεν λέει ότι η πνευματική εξέλιξη θέλει έρευνα και αναζήτηση, άλλωστε είχε πολύ καιρό να βγει έξω από την πόλη, να πάει μια εκδρομή. 

    Πολύ γρήγορα κατέστρωσε το σχέδιο.  Θα έπαιρνε άδεια. 
    Είχε ακούσει να μιλάνε για έναν μεγάλης ηλικίας "σοφό διδάσκαλο".  Θα μπορούσε να επισκεφτεί την περιοχή που ζούσε αυτός ο σοφός και  επί τη ευκαιρία θα μπορούσε να συμπεριλάβει και μια συνάντηση μαζί του
Θα  αξιοποιούσε όλα αυτά που διάβαζε για το Ζεν. Θα έβλεπε από κοντά τον σοφό δάσκαλο, πόσο "σοφός" ήταν.  Θεωρούσε ότι είχε φτάσει σ' ένα αξιοπρεπές επίπεδο γνώσης και θα μπορούσε να ικανοποιήσει οποιονδήποτε τον "εξέταζε" να δει τί ξέρει...

   Παράλληλα θα είχε την ευκαιρία να μάθει όλα όσα δεν αναφέρονταν στα βιβλία. Όλοι και όλα έχουν μυστικά, το Ζεν δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.  Ήθελε να μάθει τα πάντα για αυτή την παράξενα αφαιρετική, "ήσυχη" και δυσνόητη θεωρία του Ζεν. 
Ήταν ένας "άγνωστος τόπος" ακόμα γι αυτόν και είχε υποχρέωση να καλύψει όλες τις απορίες του.  Μ' αυτή τη διάθεση και θέλοντας να συγκεράσει τον τερπνόν μετά του ωφελίμου, πήγε να συναντήσει τον διδάσκαλο. 

   Ο γέροντας τον  καλωσόρισε και του προσέφερε τσάι.
   Καθώς ο διδάσκαλος σερβίριζε τσάι, ο καθηγητής μιλούσε για το Ζεν, χωρίς να σταματά καθόλου. Ο διδάσκαλος έβαζε τσάι στην κούπα του καθηγητή, και ακόμα κι όταν ξεχείλισε, συνέχιζε να βάζει τσάι.

Ο καθηγητής παρακολουθούσε τον διδάσκαλο καθώς μιλούσε, μέχρι που δεν άντεξε άλλο και τον ρώτησε “μα, δεν το βλέπετε ότι έχει ξεχειλίσει ;!  Δεν χωράει άλλο τσάι !”

“Ακριβώς”, είπε ήρεμα ο γέροντας ήσυχα. “Όπως το φλυτζάνι, κι ο νους σας ξεχειλίζει με τις θεωρίες και τις απόψεις σας.  Πώς να σας διδάξω Ζεν αν δεν τον αδειάσετε πρώτα;  Δεν χωράει άλλο !”



perasma blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου