Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Για ένα φωτεινότερο ενεργειακό πεδίο




  Ο καθένας από μάς έχει μια μοναδική συχνότητα, είτε έχουμε συνείδηση αυτού είτε όχι, η συχνότητα αυτή είναι το συμπαντικό ενεργειακό αποτύπωμά μας.
Η ενέργεια είναι παντού γύρω από το Σύμπαν. Αυτή η συμπαντική ενέργεια είναι γύρω μας παντού και μας συνδέει με τον καθένα, με κάθε ζωντανό ον.  Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με ενέργεια και συχνότητα.  Βασικά, είμαστε κομμάτι της ίδιας θεϊκής ακτινοβολίας που δημιούργησε το άπειρο Σύμπαν.

Αυτή η επίγνωση, 
όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτό το αίσθημα, γινόμαστε κομμάτι μιας αστείρευτης θειότητας. 
Στη πράξη της αγάπης βρίσκουμε την πραγματική μας ουσία. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση αγάπης η ενέργειά μας δονείται σε μια πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. 
Οι θετικές σκέψεις, τα συναισθήματα κατανόησης και προσφοράς και τρυφερότητας. Συγχρόνως με μια πειθαρχεία σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να μας οδηγήσουν να υποστηρίξουμε ένα φωτεινότερο ενεργειακό πεδίο.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή θέλουμε να μειώσουμε την συχνότητα μας, μπορούμε να το καταφέρουμε με το να ζούμε σε καθεστώς φόβου, αρνητικότητας, διαχωρισμού ή γεμίζοντας τα σώματά μας με ανθυγιεινά υποκατάστατα όπως το πρόχειρο φαγητό, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. 
Αυτά θα προκαλέσουν χαμηλή δόνηση, θα μπλοκάρουν την ενέργειά και την συχνότητά μας, κάτι που θα μας κάνει να γινόμαστε θολοί και σκοτεινοί.

Η συχνότητά μας και η ενέργειά μας είναι μαγνήτες που ελκύουν συναισθήματα στον κόσμο που ταιριάζουν με το ενεργειακό μας πεδίο. 
Είμαστε οι δημιουργοί της δικής μας ενέργειας, το πώς φερόμαστε στον εαυτό μας τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, μας καθιστά υπεύθυνους για την ενέργειά μας και τις εμπειρίες μας. 
Η ζωή δεν συμβαίνει απλά σε εμάς. Είναι η εξωτερική μας εμπειρία που αντανακλά την εσωτερική μας κατάσταση. 

Συντονίστε και αυξήστε την συχνότητα της ενέργειάς σας:

. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ανεβάσετε την συχνότητά σας. Κάνοντας αυτό, πηγαίνουμε κατευθείαν μέσα στο σώμα μας, ηρεμούμε εσωτερικά και έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την ενεργειακή παρουσία.

. Κόψτε ταχύτητα και απολαύστε τα μικρά πράγματα στη ζωή


Κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας εργασίες που ποτέ δεν τελειώνουν. Νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε ταχύτητα. Χτίζει την υπομονή, επιτρέπει στην ενέργειά μας να κάθεται παρά να κινείται γρήγορα και να φεύγει από μέσα μας.

. Νιώστε συνειδητά τα αισθήματά σας


Μερικές φορές μπορούμε να καταχωνιάσουμε κάπου τα αισθήματά μας, αν είναι αρνητικά ή όχι πολύ πνευματικά. Πιστεύω ότι η πνευματική πρακτική είναι πώς πρέπει να νιώθουμε όλα τα αισθήματά μας. 
Όσο πιο γρήγορα νιώθετε και επεξεργάζεστε τα αισθήματά σας, τόσο γρηγορότερα μπορείτε να τα απελευθερώσετε. Το να είμαστε ανθρώπινοι και το να ψάχνουμε όλα μας τα αισθήματα είναι ένα βήμα για το δρόμο προς τη θειότητα.

. Χρησιμοποιήστε ένα μάντρα (προσευχή)


Πιστεύω ότι τα μάντρα βοηθάνε πολύ στο να κρατάνε το μυαλό μας μακριά από κάθε εδραιωμένη πεποίθηση. Μας βοηθάνε να επιστρέφουμε στο αληθινό Είναι μας. Τα μάντρα κουβαλάνε μια δονητική συχνότητα που εξαπλώνεται μέσα στο σώμα.

. Νιώστε και αναπτύξτε μέσα σας κατανόηση και τρυφερότητα 


Το συμπαντικό αποτύπωμά μας,  η συχνότητα της ενέργειάς μας θα επηρεάσει το περιβάλλον, είτε το θέλουμε είτε όχι, τη φύση, τον κόσμο. 
Αυτή η επιρροή όμως μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. 
Μπορεί είτε να ανεβάσει τους άλλους, να τους ζεστάνει... είτε να τους στεγνώσει, να τους αποστραγγίξει. 

Αρχίζουμε λοιπόν να παρατηρούμε σιγά σιγά αυτές τις ενεργειακές συνδέσεις που θα δημιουργούμε με τους άλλους. 
Θ' αρχίσουμε να γινόμαστε περισσότερο υπεύθυνοι σχετικά με την ενέργεια που εκπέμπουμε προς τα έξω.


  Neo Perasma  

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ένας τόσο καλά κρυμμένος θησαυρός




Ένας άνθρωπος κάθεται σε μια γωνιά του δρόμου και ζητάει βοήθεια από τους περαστικούς. Στην ίδια γωνιά του ίδιου δρόμου για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Τους ήξερε πια σχεδόν όλους.  
Γνώριμες οι σιλουέτες με την ανάλογη συμβολή της η κάθε μία, ήτανε η παρέα του.  Αρκετοί ήταν αυτοί που στο καθημερινό τους πάνω κάτω, είχαν συνηθίσει πια αυτή τη παρουσία που ακόμα και η κίνηση ''βοήθειας'' είχε γίνει πια μηχανική ή άλλοι δεν τον πρόσεχαν καν. 

Μια μέρα τον πλησιάζει ένας περαστικός... 
Είναι ο νεόφερτος όπως τον αποκαλεί, πρέπει να έχει μια βδομάδα στη γειτονιά.   
- «Έχεις κανένα φραγκάκι να μου δώσεις;» λέει γλυκά χωρίς να χάσει την ευκαιρία απλώνοντας μηχανικά το παλιό, φθαρμένο του καπέλο. 
- «Δεν έχω τίποτα να σου δώσω», είπε ο ξένος, «αλλά πες μου, τι είν΄ αυτό που κάθεσαι πάνω του;» 
- «Τίποτα», αποκρίθηκε ο ζητιάνος. «Ένα παλιό κουτί. Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθομαι πάνω του.» 
«Δεν μπορεί, πώς βρέθηκες να κάθεσαι επάνω του αν δεν είναι δικό σου», συνεχίζει ο ξένος.
«Που να θυμάμαι ύστερα από τόσα χρόνια;», αναρωτιέται φωναχτά ο ζητιάνος.
- «Κοίταξες ποτέ μέσα στο κουτί;», επιμένει ο ξένος. 
- «Όχι,  τι νόημα θα είχε; Δεν έχει τίποτα μέσα», λέει ο ζητιάνος λίγο απορημένος. 
- «Για ρίξε μια ματιά», επιμένει ο ξένος. 
Ο ζητιάνος, περισσότερο για να τον ξεφορτωθεί, υπακούει και με δυσκολία καταφέρνει να ανοίξει το καπάκι. 

Κοιτάει... Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, έκθαμβος κοιτάζει μια τον ξένο μια το περιεχόμενο...   Ο πιστός του σύντροφος τόσα χρόνια, το κουτί που τόσα χρόνια τον συντρόφευε, που καθόταν τόσα χρόνια πάνω του.... ήταν γεμάτο χρυσάφι!
_______________________________________

* Αλληγορική η μικρή ιστορία που έμμεσα μάς υποδεικνύει να ψάξουμε μέσα μας να ανακαλύψουμε τον μικρό θησαυρό που κρύβει ο καθένας μας και πολλές φορές αγνοούμε.




Διαβάστε κι άλλες "Ιστορίες Ζεν" : 

Περιπλανώμενοι στην αγορά χάνουμε το χρόνο μας
Μια βροχερή μέρα  
Πόσο καιρό χρειάζομαι προς τη φώτιση
Η ανώτερη άγνοια
Αν καταφέρεις να γίνεις λίμνη
Το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο
Απέναντι στο θάνατο τι είναι πραγματικά σημαντικό
Όταν έχω ανάγκη να δω το κακό του άλλου
Όταν μπορείς να μην είσαι ποτέ φτωχός
Η αναμονή της ανάποδης κούπας
 

  Neo Perasma  

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η αναμονή της ανάποδης κούπας




      Μην ξεχάσεις να γυρίσεις την κούπα

Κάποτε στις διάφορες περιπλανήσεις μου, καθώς βραδιάσαμε με μια φίλη μου στο σπίτι ενός δασκάλου και φίλου μας, δεχθήκαμε να φιλοξενηθούμε για το βράδυ. Λίγο πριν πούμε καληνύχτα ο ένας στον άλλο, η παρατήρησή μας πρόσεξε δυο τρεις από τη συντροφιά μας να γυρίζουν ανάποδα τις κούπες τους. 

Φυσικά και δεν κάναμε κανένα σχόλιο... Όμως την άλλη μέρα το πρωί περιμένοντας να βρούμε κάποια ευκαιρία να ρωτήσουμε χωρίς να προσβάλουμε κανέναν αλλά και χωρίς να φανούμε αναιδείς και περίεργες... Είδαμε με έκπληξη ή μάλλον με απορία ότι οι ίδιοι (πνευματικοί δάσκαλοι) με ευλάβεια, σχεδόν σαν ιεροτελεστία τις ίδιες κούπες τις γύριζαν από την καλή ! 

Πολύ σεμνά μας εξηγήθηκε ότι στο Θιβέτ υπάρχει σαν συνήθεια να γυρίζουν ανάποδα τις κούπες τους του τσαγιού πριν πάνε για ύπνο για να θυμούνται...

Μετά όταν ξυπνούσαν κάθε πρωί, γύριζαν ξανά τις κούπες τους από την καλή με την χαρούμενη σκέψη: Είμαι ακόμη εδώ!
Μια απλή κίνηση,  μια θαυμάσια υπενθύμιση ώστε να γιορτάζουν κάθε στιγμή της μέρας.





Διαβάστε κι άλλες "Ιστορίες Ζεν" : 

Περιπλανώμενοι στην αγορά χάνουμε το χρόνο μας
Μια βροχερή μέρα
Πόσο καιρό χρειάζομαι προς τη φώτιση
Η ανώτερη άγνοια
Αν καταφέρεις να γίνεις λίμνη
Το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο
Απέναντι στο θάνατο τι είναι πραγματικά σημαντικό
Όταν έχω ανάγκη να δω το κακό του άλλου
Όταν μπορείς να μην είσαι ποτέ φτωχός
Ένας τόσο καλά κρυμμένος θησαυρός



  Neo Perasma  

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Η Αγάπη είναι μια κατάσταση του Νου... και βρίσκεται μέσα σου.


 


Το Εσωτερικό Ταξίδι

Η πηγή από την οποία προέρχονται όλες οι εντάσεις είναι το να θέλεις να γίνεις 'κάποιος'. Πάντοτε προσπαθεί κανείς να γίνει 'κάποιος'. Κανένας δεν νιώθει άνετα με τον εαυτό του, έτσι όπως είναι. Δεν αποδέχεται τον εαυτό του, τον αρνείται και θεωρεί ότι κάτι άλλο είναι το ιδεώδες που πρέπει να αναζητήσει... να το βρει και να το ενστερνισθεί, να το αντιγράψει... να το φορέσει σαν κοστούμι. 

Και 'γω τώρα σε ρωτάω, μπορεί κάτι τέτοιο να ισχύσει ? 

Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργείται, εσωτερικά, μια χαοτική κατάσταση.  
Η βασική ένταση βρίσκεται πάντοτε ανάμεσα σε αυτό που είσαι και σε αυτό που θέλεις να γίνεις.

   Επιθυμείς να γίνεις κάποιος. Η ένταση σημαίνει ότι δεν είσαι ευχαριστημένος με αυτό που είσαι και λαχταράς να γίνεις αυτό που δεν είσαι. Η ένταση έχει προκληθεί ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Δεν έχει σημασία αυτό που επιθυμείς να γίνεις.
   Αν θέλεις να γίνεις πλούσιος, διάσημος, δυνατός ή ακόμη αν θέλεις να ελευθερωθείς, να γίνεις θεϊκός, αθάνατος, αν λαχταράς τη λύτρωση, τη δόξα, ακόμη και τότε, η ένταση θα βρίσκεται εκεί.
   Οτιδήποτε επιθυμείς, καθώς είναι κάτι που πρόκειται να εκπληρωθεί στο μέλλον, αντιτίθεται σε αυτό που είσαι τώρα κι αυτό προκαλεί ένταση. Όσο πιο ανέφικτο είναι το ιδεώδες, τόσο περισσότερη ένταση πρόκειται να προκαλέσει. 


   Όσο μεγαλύτερη η απόσταση από το εφικτό τόσο μεγαλύτερη η ένταση

   Έτσι, ένας άνθρωπος που είναι υλιστής, συνήθως δεν έχει τόση ένταση, όση έχει εκείνος που είναι θρησκευόμενος, επειδή ο θρησκευόμενος λαχταρά το ανέφικτο, εκείνο που βρίσκεται πολύ μακριά. Η απόσταση είναι τόσο μεγάλη, που μόνο μια μεγάλη ένταση μπορεί να γεμίσει το κενό.

   Η ένταση είναι το κενό ανάμεσα σ' αυτό που είσαι και σε αυτό που θέλεις να γίνεις. Αν το κενό είναι μεγάλο, η ένταση θα είναι επίσης μεγάλη. Αν το κενό είναι μικρό, η ένταση θα είναι μικρή. 
   Κι αν δεν υπάρχει καθόλου κενό, αυτό σημαίνει ότι είσαι ικανοποιημένος με αυτό που είσαι. Μ' άλλα λόγια, δεν λαχταράς να γίνεις τίποτε άλλο από αυτό που ήδη είσαι.
   Τότε, ο νους σου βρίσκεται στην παρούσα στιγμή. Τότε, δεν υπάρχει τίποτα που να σε κάνει να αισθάνεσαι ένταση. Νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου. Βρίσκεσαι μέσα στο Τάο. Για μένα, αν δεν υπάρχει κανένα κενό, είσαι θρησκευτικός, βρίσκεσαι μέσα στο ντάρμα*.

   Το κενό μπορεί να έχει πολλά επίπεδα. Αν αυτό που λαχταράς είναι σωματικό, τότε η ένταση θα είναι σωματική. Όταν αναζητάς ένα συγκεκριμένο σώμα, ένα συγκεκριμένο σχήμα, διαφορετικό από αυτό που έχεις, τότε υπάρχει ένταση στο σώμα σου. Αν θέλεις να γίνεις πιο όμορφος, τότε το σώμα σου γεμίζει με ένταση. Αυτή η ένταση αρχίζει στο σώμα, αλλά αν συνεχιστεί, μπορεί να πάει βαθύτερα και να απλωθεί και σε άλλα επίπεδα της ύπαρξης σου.


   Αν διψάς για ψυχικές δυνάμεις, τότε η ένταση αρχίζει στο ψυχικό επίπεδο και απλώνεται. Ο τρόπος με τον οποίο απλώνεται, είναι όπως όταν πετάς μια πέτρα στη λίμνη, που πέφτει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως οι δονήσεις που δημιουργεί απλώνονται σε μεγάλη έκταση.

   Η ένταση λοιπόν μπορεί να αρχίσει από οπουδήποτε, η πηγή όμως της προέλευσης είναι πάντοτε ίδια: Είναι το κενό ανάμεσα στην κατάσταση που υπάρχει και στην κατάσταση την οποία επιθυμείς.
   Αν έχεις ένα συγκεκριμένο τύπο νου και θέλεις να τον αλλάξεις, να τον μεταμορφώσεις, αν θέλεις να είσαι πιο έξυπνος, πιο ευφυής, τότε δημιουργείται ένταση.
   Μόνο αν αποδεχθούμε ολοκληρωτικά τον εαυτό μας, δεν υπάρχει καμία ένταση. Αυτή η ολοκληρωτική αποδοχή είναι το θαύμα, το μόνο θαύμα. Το να βρεις έναν άνθρωπο που να έχει αποδεχθεί ολοκληρωτικά τον εαυτό του είναι το μόνο εκπληκτικό πράγμα. 
   Η ίδια η ύπαρξη δεν έχει ένταση. Η ένταση είναι πάντοτε προσανατολισμένη στο μέλλον. Έρχεται από τη φαντασία. Έχεις τη δυνατότητα να φαντάζεσαι τον εαυτό σου σαν κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι. Αυτό που έχεις φανταστεί, θα προκαλέσει ένταση.
Έτσι, όσο περισσότερη φαντασία έχει ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερη ένταση είναι πιθανό να έχει.Τότε, η φαντασία γίνεται καταστροφική.
Η φαντασία μπορεί να γίνει εποικοδομητική και δημιουργική, μόνο αν είναι επικεντρωμένη δτην παρούσα στιγμή -όχι στο μέλλον. Όταν ζεις στο παρόν, ζεις χωρίς ένταση.

Το πρώτο πράγμα στο οποίο δραστηριοποιείται η φαντασία είναι το μέλλον. Δημιουργείς εικόνες και επειδή η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτές, εξακολουθείς να δημιουργείς ολοένα και περισσότερες εικόνες. Σε ότι αφορά όμως το παρόν, η φαντασία δεν έχει καμία θέση σ' αυτό.

Αν μπορείς να βρίσκεσαι συνειδητά στο παρόν, δεν θα ζεις μέσα στη φαντασία σου. Τότε η φαντασία θα είναι ελεύθερη να δημιουργήσει μέσα στο ίδιο το παρόν. Το μόνο που χρειάζεσαι, είναι σωστή εστίαση.


Αν η φαντασία είναι εστιασμένη στο πραγματικό, αρχίζει να δημιουργεί.  

Η δημιουργία μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή. 


Αν είσαι ποιητής, γίνεται μια έκρηξη ποίησης. Η ποίηση δεν θα είναι πια μια λαχτάρα για το μέλλον, αλλά μια έκφραση του παρόντος.

Αν είσαι ζωγράφος, θα είναι μια ζωγραφική έκφραση. Η ζωγραφική δεν θα είναι κάτι που έχεις φανταστεί, αλλά κάτι που έχεις γνωρίσει κι έχεις ζήσει. 


Όταν δεν ζεις μέσα στη φαντασία, μπορείς να ζεις στην παρούσα στιγμή. 
Μπορείς να την εκφράσεις αυτή τη στιγμή ή μπορείς να μπεις μέσα στη σιωπή. Η σιωπή είναι μια άλλη μορφή έκφρασης. Δεν είναι κάτι αρνητικό, αντίθετα είναι ένα θετικό άνθισμα.

Αυτό το άνθισμα θα έχει επτά επίπεδα, όπως ακριβώς έχει και η ένταση. Δηλαδή θα βρίσκεται σε κάθε σώμα. Για παράδειγμα, αν συμβαίνει στο φυσικό επίπεδο, θα γίνεις όμορφος, με μια εντελώς καινούργια αίσθηση. 

Πάμε τώρα να αναλύσουμε βήμα βήμα και να κατανοήσουμε την ένταση και τη μη ένταση. 

Ξεκινώντας από το πρώτο σώμα, που είναι και το εύκολο.
Αυτή η ομορφιά (στιγμή χωρίς ένταση) δεν είναι της μορφής, αλλά του άμορφου -δεν είναι του ορατού αλλά του αόρατου. Κι αν μπορείς να αισθανθείς αυτή τη χωρίς ένταση στιγμή στο σώμα σου, θα γνωρίσεις μια ευεξία, την οποία δεν έχεις γνωρίσει ποτέ πριν, μια θετική ευεξία.

Στο δεύτερο σώμα όμως το να κατανοήσουμε τι είναι ''η μη ένταση'' είναι κάπως πιο δύσκολο. Γνωρίζουμε το 
δεύτερο μας σώμα, το αιθερικό, μόνο στα όνειρα, οπότε αν το αιθερικό σώμα έχει ένταση, το όνειρο γίνεται εφιάλτης. Η ένταση θα σε ακολουθεί. Ακόμα και μέσα στο όνειρό σου θα έχεις ένταση.


Διάφορες είναι η αιτίες που προκαλούν ένταση στο δεύτερο σώμα. Ας πλησιάσουμε πιο κοντά μία απ' αυτές, αυτή που συνηθίζουμε να αποκαλούμε αγάπη... αλλά την βιώνουμε σαν ''μη Αγάπη''. 


Η Αγάπη είναι μια από τις ''τροφές'' του αιθερικού σώματος. Όλοι μας ονειρευόμαστε την αγάπη -πώς θα έπρεπε να είναι, με ποιον θα έπρεπε να είναι... Δεν αγαπάμε τελικά και όλοι απογοητευόμαστε. Είτε ονειρευόμαστε για το μέλλον είτε απογοητευόμαστε για το παρελθόν. Ποτέ όμως δεν αγαπάμε ! 


Η πρώτη ένταση στο αιθερικό σώμα αφορά στην εκπλήρωση των επιθυμιών σου.

Πώς να αγαπήσεις στην παρούσα στιγμή, αν έχεις απαιτήσεις, προσδοκίες και θέτεις όρους για την αγάπη σου...?  Οι απαιτήσεις, οι προσδοκίες και οι όροι αφορούν στο μέλλον. 
Η αγάπη σου δεν πρέπει να είναι μία σχέση αλλά μία κατάσταση του νου.
Αν αγαπάς μόνο έναν άνθρωπο και κανέναν άλλο, τότε δεν μπορείς ποτέ να αγαπάς στο παρόν, επειδή είναι και αυτός ένας όρος. Αν πω ότι αγαπάω μόνο εσένα, τότε όταν εσύ δεν θα βρίσκεσαι εδώ... εγώ δεν θα αγαπάω ? 

Αν είκοσι τρεις ώρες βρίσκομαι μακριά σου, άρα μακριά από την αγάπη και μόνο μια ώρα -όταν βρίσκομαι μαζί σου- αγαπάω, είναι ανέφικτο και παρανοϊκό. 

Αν είμαι υγιής, είμαι και τις είκοσι τέσσερις ώρες. Η υγεία δεν είναι σχέση, είναι μια κατάσταση του είναι

Η αγάπη δεν είναι μια σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Είναι μια κατάσταση του νου, μέσα σου. Αν αγαπάς... αγαπάς τους πάντες -όχι μόνο ανθρώπους, αλλά και τα αντικείμενα επίσης. Ακόμα κι όταν είσαι μόνος, όταν δεν βρίσκεται κανένας εκεί, μπορείς να αγαπάς. 


Είναι σαν την αναπνοή, είναι η αναπνοή του αιθερικού σώματος. Δοκίμασε να σταματήσεις να αναπνέεις...


Η αληθινή αγάπη δεν είναι λειτουργία του εγώ. Το εγώ πάντοτε ζητάει δύναμη, οπότε ακόμα και η αγάπη σου -επειδή η αγάπη σου δεν είναι αληθινή, αλλά απλώς ένα κομμάτι του εγώ -είναι αναπόφευκτο να είναι βίαιη... είναι ένα είδος πολέμου ! 


Το τρίτο σώμα είναι το αστρικό σώμα. Έχει τις δικές του εντάσεις. Δεν αφορούν μόνο αυτή τη ζωή, αλλά και τις προηγούμενες ζωές σου. 

Η ένταση στο τρίτο σώμα είναι εξαιτίας της συσσώρευσης του κάθε τι που έχεις υπάρξει και του κάθε τι που έχεις υπάρξει και του κάθε τι που έχεις επιθυμήσει.

Το σύνολο των επιθυμιών σου, από χιλιάδες χιλιάδων ζωές και οι επαναλαμβανόμενες επιθυμίες τους βρίσκονται στο αστρικό σώμα. Και πάντοτε έχεις επιθυμίες! Δεν έχει σημασία τι επιθυμείς. Η επιθυμία βρίσκεται εκεί.


Το αστρικό σώμα είναι η αποθήκη όλων σου των επιθυμιών. Γι αυτό και έχει τη μεγαλύτερη ένταση.


Όταν μπαίνεις στο διαλογισμό, συνειδητοποιείς τις αστρικές εντάσεις, επειδή ο διαλογισμός αρχίζει από το τρίτο σώμα.


Οι άνθρωποι που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν αυτές τις εντάσεις μέσα στο διαλογισμό, έρχονται και μου λένε: 

- ''Από τότε που άρχισα να διαλογίζομαι, έχουν αυξηθεί οι εντάσεις.'' 

- Ε, λοιπόν εγώ σου λέω ότι δεν έχουν αυξηθεί, απλώς τώρα τις συνειδητοποιείς. Τώρα γνωρίζεις κάτι που δεν γνώριζες προηγουμένως.

Αυτές είναι αστρικές εντάσεις. Επειδή είναι αποστάγματα από πάρα πολλές ζωές, δεν μπορούν να περιγραφούν με μια συγκεκριμένη λέξη. Ότι και να ειπωθεί γι αυτές δεν θα γίνει κατανοητό. Μπορούν μόνο να βιωθούν και να γίνουν γνωστές.


Η ίδια η επιθυμία είναι η ένταση. 

Μην την πολεμάς. Μη δημιουργήσεις επιθυμία εναντίον των επιθυμιών. Απλώς αποδέξου το. Μπορεί να μην το καταφέρεις αμέσως, απλά συνέχισε να προσπαθείς και μόλις αυτή η αποδοχή γίνει ολοκληρωτική, τότε μέσα σε μια στιγμή, εξαφανίζονται όλες. 

Μόνο τότε, μόνο όταν χαλαρώνει το αστρικό σώμα και έρχεται σε μια κατάσταση θετικής ευεξίας θα ανοίξει ο δρόμος να προχωρήσεις στο τέταρτο σώμα. 


Το Τέταρτο σώμα είναι το νοητικό σώμα.

Όπως υπάρχουν επιθυμίες στο αστρικό σώμα, έτσι υπάρχουν στο νοητικό σώμα, σκέψεις -αντιφατικές σκέψεις- πλήθος από αυτές. Κάθε μία προσπαθεί να κυριαρχήσει, ισχυρίζεται ότι αυτή είναι το παν. Μοιραία λοιπόν θα έχουμε νέα ένταση κι αυτή τη φορά από τις σκέψεις. Αυτός είναι και ο στόχος -πως θα είσαι μια συνειδητότητα χωρίς σκέψεις, όχι όμως κοιμισμένος, όχι ασυνείδητος- η υγεία και η ευεξία του τέταρτου σώματος.


Όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν μέσα στο χρόνο που κυλάει. Κάθε στιγμή, δημιουργούνται καινούργιες σκέψεις, ιδέες, πεποιθήσεις, που θα προστεθούν και θα συνυπάρχουν μαζί με τις ήδη προηγούμενες. Αυτή η συνύπαρξη τις περισσότερες φορές αντιφατικών σκέψεων και ιδεών θα είναι η αιτία που θα δημιουργηθεί σύγχυση δηλαδή ένταση.
Αντιφατικές σκέψεις, αντιφατικά βιώματα, αντιφατικές προσδοκίες. Το αποτέλεσμα θα είναι ένας νους που βρίσκεται σε σύγχυση που θα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με την αναζήτησή σου. 

Κάθε δάσκαλος, γκουρού, καθοδηγητής θα σου προκαλεί σύγχυση στο νοητικό σώμα.
Μπορείς να σταματήσεις να είσαι μπερδεμένος, μόνο αν δεν αρνείσαι καμία σκέψη υπέρ μιας άλλης, αν δεν αρνείσαι τίποτα. Αν δεν αρνείσαι το θεό υπέρ του αθεϊσμού, αν δεν αρνείσαι τον κομμουνισμό υπέρ της θρησκείας... Αν δεν αρνείσαι κάθε τι που σκέφτεσαι, τότε δεν υπάρχει δίλημμα επιλογής. Οι εντάσεις εξαφανίζονται. 

Άρχισε να έχεις επίγνωση του νου σου, στο σύνολό του. Μην επιλέγεις. Απλώς έχε επίγνωση... άλλοτε θα είσαι χριστιανός άλλοτε κομμουνιστής, άλλοτε θεϊστής άλλοτε αθεϊστής, άλλοτε άγιος άλλοτε αμαρτωλός.
Άλλοτε σε γοητεύει μια ιδεολογία και άλλοτε μία άλλη... όλες όμως είναι παροδικές.

Έχε πλήρη επίγνωση του νου σου. Η ίδια η στιγμή που συνειδητοποιείς ολόκληρη τη διαδικασία του νου σου είναι μια στιγμή αποταύτισης. 

Τώρα βλέπεις τον εαυτό σου ως συνειδητότητα και όχι ως νου. Ο ίδιος ο νους γίνεται για σένα ένα αντικείμενο. Δεν είσαι ο νους σου.


Ο νους λοιπόν σαν μηχανισμός, προκαλεί εξαιτίας της ταύτισής μας με αυτόν, ένταση στο τέταρτο σώμα που η επίγνωση είναι υγεία και η μη επίγνωση είναι αρρώστια. Η επίγνωση είναι μη ένταση και η μη επίγνωση είναι ένταση.

Είμαστε βαθειά ταυτισμένοι με το νου μας. Όμως αν έχεις επίγνωση των σκέψεων, θα κατανοήσεις ότι ο νους δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαδικασία, μια συσσώρευση, ένας μηχανισμός, μια αποθήκη, ένα κομπιούτερ που περιέχει τα βιώματα του παρελθόντος σου, τη μάθηση του παρελθόντος σου, τη γνώση του παρελθόντος σου.

Ναι... Δες που φτάνουμε, μπορείς να ζήσεις και χωρίς το νου! 
Μια μέρα, ακόμα και ο νους θα είναι σε θέση να μεταμοσχευθεί σε κάποιον άλλον, όπως η καρδιά ας πούμε!

Καλώς ήρθες στο πέμπτο σώμα, το πνευματικό σώμα, Δεν μπορείς να ξεφύγεις από την άγνοιά σου. Γνωρίζεις ότι δεν γνωρίζεις. Αυτή είναι η ''αρρώστια'' στο πέμπτο επίπεδο. 
Εκείνοι που έγραψαν στο ναό των Δελφών ''γνώθι σ' αυτόν'' δούλευαν με το πέμπτο σώμα. Ο Σωκράτης που επαναλάμβανε συνεχώς: ''Γνώθι σ' αυτόν'', δούλευε με το πέμπτο σώμα.

Για το πέμπτο σώμα η μοναδική γνώση είναι η αυτογνωσία. Εσύ τι νομίζεις, είναι τόσο απλό; Ε, λοιπόν δεν είναι. 
Ο Μαχαβίρας είπε: ''Γνωρίζοντας τον εαυτό σου, γνωρίζεις τα πάντα''. 

Πειράζει όμως τώρα που θα σου το ανατρέψω ?  Ναι, λυπάμαι αλλά δεν είναι έτσι. Δεν μπορείς να γνωρίσεις τα πάντα, γνωρίζοντας τον εαυτό σου.

Αλλά, πρόσεξε, είναι σωστό ότι με το να μη γνωρίζεις το εαυτό σου, δεν μπορείς να γνωρίσεις τίποτα.

Στο πέμπτο σώμα, λοιπόν, η ένταση είναι ανάμεσα στο γνωστό και την άγνοια. Πρόσεξε όμως, δε λέω, ανάμεσα στις γνώσεις και την άγνοια. Οι γνώσεις μπορούν να συγκεντρωθούν από οπουδήποτε, αυτό όμως που είναι γνωστό σ' εσένα τον ίδιο, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί από πουθενά.

Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν μέσα σ' αυτή την ψευδαίσθηση, σ' αυτή την παρανόηση ανάμεσα στις δανεικές γνώσεις και σ' αυτά που γνωρίζεις εσύ ο ίδιος, αυτά που είναι δική σου γνώση.


Αυτά που γνωρίζεις εσύ ο ίδιος είναι παντοτινά δικά σου. Εγώ δεν μπορώ να σου μεταβιβάσω αυτά που γνωρίζω. Μπορώ να σου μεταβιβάσω μόνο τις γνώσεις μου.
Αν τώρα εσύ προσκολληθείς σ' αυτές τις γνώσεις, θα υπάρχει μεγάλη ένταση. Εκτός από την άγνοια, θα υπάρχουν επιπλέον και οι ψεύτικες, οι επίκτητες γνώσεις και πληροφορίες, η δανεική γνώση.

Θα είσαι αδαής, αλλά θα αισθάνεσαι ότι γνωρίζεις. Τότε, υπάρχει πολλή ένταση. Είναι προτιμότερο να είσαι αδαής και να ξέρεις πως είσαι αδαής. 

Μην εξαπατάς τον εαυτό σου, με τη γνώση που έχεις πάρει από τους άλλους, αναζήτησε και ψάξε μέσα σου... και τότε μπορείς να γνωρίσεις.

Άκου... υπάρχουν δύο δεδομένα. Το ένα είναι ότι υπάρχεις. Το άλλο είναι ότι είσαι κάποιος που γνωρίζει. Μπορεί να γνωρίζεις τους άλλους, μπορεί να αυτά που γνωρίζεις να είναι απλώς ψευδαισθήσεις, μπορεί αυτά που γνωρίζεις να μην είναι σωστά, πάντως γνωρίζεις.

Δηλαδή τι σου λέω τώρα... υπάρχουν δύο δεδομένα: η Ύπαρξή σου και η Συνειδητότητά σου. Δεν σου φαίνεται κάτι να λείπει; 
Λείπει η τρίτη διάσταση: Η ουσία ενός ανθρώπου μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από τρεις διαστάσεις, την ύπαρξη, τη συνειδητότητα και την ευδαιμονία. (σατσιτανάντ)

Ξέρω είσαι έτοιμος να γελάσεις... κι όμως η ευδαιμονία βρίσκεται  μ έ σ α   σ ο υ ! 
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την αναζητήσεις. Η έκσταση της ύπαρξης είναι μέσα σου. 
Κι εδώ πρέπει να σε βεβαιώσω, έστω κι αν σε στενοχωρήσω, ότι δεν θα γνωρίσεις τον εαυτό σου παρά μόνο αν έχεις γνωρίσει την ευδαιμονία.

Μέχρις εδώ, έχω την αίσθηση ότι καλά τα πήγαμε. Από δω και πέρα όμως θα δυσκολέψουν τα βήματα σου. Αν δεν θα σου είμαι κατανοητός τώρα, δεν πειράζει, αν ξεκινήσεις το εσωτερικό σου ταξίδι, θα δεις σιγά σιγά κι εσύ ότι   ό λ α   ε ί ν α ι   α π λ ά.  

   Όταν πάψεις να παίζεις

   Το έκτο σώμα είναι το συμπαντικό. Η ένταση είναι ανάμεσα σ' εσένα -στην αίσθηση της ατομικότητας, των ορίων- και στο απεριόριστο σύμπαν. Ακόμη και στο πέμπτο στάδιο, θα είσαι ενσωματωμένος στο πνευματικό σου σώμα. Θα είσαι άτομο. Αυτό το άτομο όμως θα βρίσκεται σε ένταση με το έκτο. 
Για να πετύχεις λοιπόν την χωρίς ένταση ύπαρξη με το σύμπαν, την συνύπαρξη, για να είσαι ένα με το σύμπαν, πρέπει να πάψεις να είσαι άτομο ! Φοβερό ; Ναι, όντως δείχνει κάπως παράδοξο.

Αλλά να σου θυμίσω τον Ιησού που λέει: ''Όποιος χάσει τον εαυτό του, θα βρει τον εαυτό του''. Αυτή η φράση έχει σχέση με το έκτο σώμα. 
Μέχρι το πέμπτο, δεν μπορεί να γίνει κατανοητή. Είναι αντίθετη με τον Νου σου, με τη Λογική σου, εντελώς αντίθετη με τα Μαθηματικά.  Αυτό ακριβώς είναι το παράδοξο: ότι η μόνη λογική δυνατότητα είναι ''Να χάσεις τον εαυτό σου''.

Τώρα αν εσύ επιμένεις να είσαι άτομο μπορείς κάλλιστα να παραμείνεις στο πέμπτο επίπεδο (σώμα). Πολλά πνευματικά συστήματα σταματούν με το πέμπτο.

Η αντίληψη του Θεού έρχεται μόνο με το έκτο σώμα. Ο Θεός σημαίνει τη συμπαντική ατομικότητα ή καλύτερα, τη συμπαντική μη ατομικότητα. 
Δεν είναι η επίγνωση ότι υπάρχω εγώ. Είναι το όλο μέσα μου, που έχει κάνει εφικτή την ύπαρξη μου. Εγώ είμαι απλώς ένα σημείο, ένας κρίκος ανάμεσα σε άπειρους κρίκους της ύπαρξης. 

Αν ο ήλιος δεν ανατείλει αύριο, εγώ δεν θα υπάρχω, η φλόγα θα σβήσει. Βρίσκομαι εδώ επειδή υπάρχει ο ήλιος που έστω και από τόσο μακριά συνδέεται μαζί μου. Το κάθε τι υπάρχει στην αλυσίδα της ύπαρξης. Δεν είμαστε νησιά. Είμαστε ωκεανός. 
Η σταγόνα πρέπει να χαθεί και να γίνει ωκεανός. Δεν χάνει στ' αλήθεια τον εαυτό της, εκείνη όμως έτσι το βλέπει. Ίσα ίσα που τώρα κερδίζει τον ωκεανό, τώρα έχει γίνει ωκεανός.

Στο έκτο, η αίσθηση της ατομικότητας είναι η μόνη ένταση. Το εγώ.
Μέχρι το πέμπτο σώμα, το εγώ είναι πολύ σημαντικό, πέρα από το πέμπτο όμως, γίνεται σαν το παιχνίδι με το οποίο έπαιζε το παιδί. Όταν πάψεις να παίζεις απλώς το πετάς !

Το έβδομο σώμα είναι το νιρβανικό. Η ένταση εδώ είναι ανάμεσα στην ύπαρξη και τη μη ύπαρξη. Στο έκτο, ο αναζητητής έχει χάσει τον εαυτό του, όχι όμως και την ύπαρξη. Εξακολουθεί να υπάρχει. Όχι ως άτομο, αλλά ως συμπαντικό όν. Η ύπαρξη βρίσκεται εκεί.

Το έβδομο σημαίνει να χάσεις ακόμα και την ύπαρξη μέσα στη μη ύπαρξη. Το υπαρξιακό γίνεται μη υπαρξιακό. Παράδοξο και αυτό ε ; Κι όμως δεν είναι. Τώρα, έρχεσαι στην πηγή, στην πρωταρχική πηγή, από την οποία έρχεται ολόκληρη η ύπαρξη. Η ύπαρξη πηγάζει από αυτή την πηγή και επιστρέφει σ' αυτήν.

Δεν είναι απαραίτητο να φτάσεις μέχρι το έβδομο σώμα. μπορείς να σταματήσεις όπου θέλεις, όπου νομίζεις ότι είσαι καλά. Αλλά αν θέλεις να κάνεις ολόκληρο τον κύκλο πρέπει να γίνεις μη υπαρξιακός

Θυμάμαι έναν μαθητή μου, στην δική του πορεία επίγνωσης και κατανόησης, κάποια στιγμή ν' αναφωνεί: ''...μα τότε το να γνωρίσεις το όλον σημαίνει να γίνεις τίποτα. Μόνο το τίποτα μπορεί να γνωρίσει την ολότητα.

Αυτές λοιπόν είναι οι εντάσεις στα επτά σώματα που ήθελα να μοιραστώ μαζί σου. Αρχίζοντας από το φυσικό σώμα. Αν μπορείς να καταλάβεις τις εντάσεις του φυσικού σου σώματος, την ανακούφιση από την ένταση και την ευεξία του, χωρίς βιασύνη, χωρίς πίεση, η συνέχεια θα έρθει μόνη της.  Δεν χρειάζεται να βάλεις σημαιάκι ευκολίας ή δυσκολίας στην πορεία σου... αν θέλεις προχωράς προς το έβδομο ή σταματάς, πάλι σε όποιο σώμα θέλεις εσύ.
Παράδειγμα: Η επίτευξη της χαλάρωσης στο πρώτο σώμα γίνεται το εφαλτήριο για το δεύτερο. και αν αντιληφθείς κάτι στο δεύτερο, αν νιώσεις μια αιθερική στιγμή χωρίς ένταση, τότε έχει γίνει το βήμα προς το τρίτο...

Σε κάθε σώμα αν αρχίζεις με ευεξία, ανοίγει αυτόματα η πόρτα για το επόμενο σώμα. Αν όμως έχεις ηττηθεί στο πρώτο σώμα, γίνεται πολύ δύσκολο, έως ανέφικτο, να ανοίξουν οι επόμενες πόρτες.

Άρχισε λοιπόν με το πρώτο σώμα και μη σκέφτεσαι καθόλου τα άλλα έξι. Ζήσε απόλυτα μέσα στο φυσικό σώμα και ξαφνικά θα γνωρίσεις ότι η πόρτα έχει ανοίξει...
____________________________________________________________

* Διαπιστώσεις, κατανοήσεις αλλά και απορίες, και σκέψεις.  
Με αφετηρία έναν φανταστικό διάλογο με τον Osho εμπνευσμένο από το βιβλίο του  
''Η επανάσταση της ατομικής εξέλιξης'' από τις εκδόσεις Ρέμπελ



Τη λέξη Ντάρμα, τη μεταφράζουν άλλες φορές σαν «Καθήκον», άλλες φορές σαν «Νόμο», άλλες φορές σαν «Θρησκεία» αλλά με την φιλοσοφική έννοια του όρου δηλαδή ως ένα σύνολο κανόνων που απαρέγκλιτα ακολουθεί κάποιος, άλλες ως «Αλήθεια» αλλά και ως «Διδασκαλία», «Λόγο του Θεού» ή «Θεϊκή ατραπό».

Όσον αφορά την ηθική, ορίζεται ως «Ο ορθός τρόπος ζωής» και «Η ορθή διαγωγή». Όσον αφορά την πνευματικότητα, η Ντάρμα μπορεί να οριστεί ως «Η Οδός των Ανώτερων Αληθειών.
Το Ντάρμα μας διδάσκει ότι για κάθε έμψυχο πλάσμα υπάρχει ένας σκοπός στη ζωή. 

Αυτός είναι το να αποκαλύψει τον Ανώτερο Εαυτό του και να εκφράσει στον εξωτερικό κόσμο τις μοναδικές ικανότητες που διαθέτει, με τον ιδιαίτερο προσωπικό του τρόπο. 

Ο Ανώτερος Εαυτός είναι εκείνο το μέρος της ψυχής μας που μας συνδέει με το Θεϊκό Ον. Δεν περιορίζεται από το χώρο και το χρόνο και έχει πάντα πρόσβαση σε όλο το απόθεμα γνώσης που αφορά όλες τις μορφές ζωής στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

Πιο καλά περιγράφεται ως ένας τρόπος ζωής με βασικούς άξονες την αγάπη, την αλήθεια, τον σεβασμό, την αρετή και την τόλμη. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τα πλάσματα να προχωρήσουν ταχύτερα προς την Νιρβάνα δηλαδή, την ατομική απελευθέρωση.
Σημειώστε ότι ο ελληνικός όρος που επέλεξε τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Βασιλιάς Ασόκα όπως εμφανίζεται σε δίγλωσση επιγραφή (ελληνικά και αραμαϊκά) απευθυνόμενη στους Έλληνες της Βακτρίας που βρέθηκε στην Κανταχάρ του Πακιστάν, για τον όρο Ντάρμα είναι «Ευσέβεια». Ενώ ο Βασιλιάς της Βακτρίας Μένανδρος ο Δίκαιος (το 100 π.Χ. περίπου), μετάφρασε την λέξη Ντάρμα στο νόμισμά του ως «Δικαιοσύνη».  
____________________________________________
το βρήκαμε στο http://titaniar.blogspot.gr/



  Neo Perasma  


Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Γιόγκα, Τι είναι και Τι δεν είναι






Της είχαν φορτώσει πολλά κακά και αναθέματα...
Αμαρτία που μάθαινες πως θα έρθεις σε επαφή με το σώμα σου!

Αμαρτία και... αίρεση που μάθαινες τι είναι η αναπνοή και πως μπορεί κάποιος μέσα από τη γνώση της ''Γιόγκα'', να την κάνει εργαλείο υγείας ή ακόμα και ανακούφισης από τον πόνο... και πολλά ακό
μα μυστικά, σωστής λειτουργίας σώματος και πνεύματος ακόμα και αυτοίασης! 

Τώρα αυτά μοιάζουν παρελθόν...

Είναι κάποια χρόνια τώρα που επενοχοποιήθηκε αυτή η ''μεγάλη αιρετική'' μέθοδος, όπως την είχε βαφτίσει η εκκλησία, που όμως χαρίζει ευεξία, ηρεμία και γαλήνη.

Από πολλούς θεωρείται ένα διαφορετικό είδος άσκησης και εκγύμνασης...

Είναι όμως ''καλύτερη'' από την γυμναστική?

Πάντα είχα ερωτήσεις από φίλους...



- Γιατί να κάνω γιόγκα;

- Με τη γιόγκα θα γυμνάσω το σώμα μου;

- Επειδή έχω παραπάνω κιλά, θα με βοηθήσει, θα χάσω θερμίδες... και από την άλλη μήπως τα παραπάνω κιλά θα μου γίνουν εμπόδιο;

- Έχω ένταση, θυμώνω εύκολα, γενικότερα έχω εκνευρισμό και χωρίς λόγο πολλές φορές, η γιόγκα ή ο διαλογισμός θα με βοηθήσει, θα ηρεμήσω;

- Tι διαφορές έχει από άλλες μορφές άσκησης;

- Mπορούν να την κάνουν όλοι ή απαιτεί ειδικές δεξιότητες;

- Ποιο από όλα τα είδη γιόγκα να διαλέξω;


Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορούμε, χωρίς βιασύνη και πάντα με την προϋπόθεση ότι κι ''άλλοι'' έχουν κι ''άλλα'' να πουν!

Μια ιστορία 5000 χρόνων


Λοιπόν η γιόγκα δεν είναι μόνο διαλογισμός, δεν είναι για λίγους, δεν σου ζητάει να αλλαξοπιστήσεις (κι αυτό έχει ακουστεί).

Η γιόγκα ζητάει μόνο τρυφερότητα και αφοσίωση και θα σου δώσει τα ''πάντα''.

Μην την πλησιάσεις τουριστικά... από περιέργεια. Η γιόγκα θέλει μόνο την αλήθεια σου.

H λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ’ επέκταση η ένωση ψυχής και σώματος με το Θείο. Να το πούμε πάλι... Δεν πρόκειται για θρησκεία, δεν επιβάλλει, δεν απαιτεί, δεν προσηλυτίζει, δεν τιμωρεί.

Είναι η φιλοσοφία της επίγνωση, της ταπεινότητας και του συμπαντικού όλου, είναι ένα ξεκλείδωμα για όποιον θέλει του πνευματικού κλουβιού του. Ξεκινώντας γιόγκα θα ανακαλύψεις ότι σιγά σιγά όλα τα βλέπεις, τα αντιμετωπίζεις με άλλη ματιά, η φιλοσοφία της γιόγκα επηρεάζει, διαποτίζει την κάθε σου στιγμή... τώρα ξέρεις ''γιατί'' και έχεις μία στάση ζωής κατ’ επιλογήν.


H στάση ζωής των αρχαίων Eλλήνων, όπου κυριαρχούσε η αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί», δεν απέχει πολύ από τη βασική αξία της γιόγκα, όπου η επικοινωνία νου και σώματος έχει πρωτεύοντα ρόλο.

Oι ρίζες της χάνονται στους αιώνες, σε προφορικές παραδόσεις και διδαχές που γεννήθηκαν πριν από 5.000 χρόνια στη βόρεια Iνδία.

Tο 2o αιώνα π.X., ο Πατάντζαλι (Patanjali) έγραψε τους περίφημους αφορισμούς του, τα γιόγκα σούτρας (yoga sutras), δημιουργώντας ένα σύστημα διαλογισμού που βασίζεται στη λεγόμενη «οκταπλή οδό».


* Η θεωρία, η στάση ζωής της Γιόγκα, εκφράζεται ως ακολούθως:
«Η στάχτη είναι φωτιά, η στάχτη είναι νερό, η στάχτη είναι γη, όλα είναι στάχτη, ο αιθέρας είναι στάχτη, οι αισθήσεις είναι στάχτη, τα μάτια και κάθε άλλος τρόπος αντίληψης είναι στάχτη» (Ατάρβα Σίρας).

Με αυτά τα λόγια υπογραμμίζεται ότι όλα είναι πρόσκαιρα, προσωρινά, πόνος, βάσανα και θάνατος. Η ζωή με τα βάσανά της και με το θάνατο συνεχίζεται σε έναν αιώνιο κύκλο (περιπλανήσεις ψυχών), από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανένας άνθρωπος. Η αιώνια ζωή είναι το ατελείωτο και ανυπέρβλητο βάσανο.

Οι συνεχείς επαναγεννήσεις θα γεμίζουν το μέλλον και το αν θα πάει κανείς προς τα πάνω, προς μια καλύτερη ζωή, είτε προς τα κάτω, προς μια χειρότερη ζωή, αυτό δεν έχει καμμία σημασία, γιατί όλη η ζωή είναι στάχτη.

H σύγχρονη μορφή της γιόγκα, με όλα τα διαφορετικά είδη που εμπεριέχει, βασίζεται ουσιαστικά στις διδαχές του Πατάντζαλι. Aν όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά και ξένα προς εμάς, τους αφομοιωμένους από το δυτικό τρόπο ζωής, στην ουσία μάς αφορούν άμεσα.

Oι ασκήσεις

H πρακτική της γιόγκα αποτελείται από μία σειρά ασκήσεων (άσανας - asanas) και τεχνικών αναπνοής (πραναγιάμα- pranayama) που έχουν ως σκοπό τη γνώση του εαυτού. Kάποιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαθήματα γιόγκα θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη, όλα, ωστόσο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του σώματος, χωρίς αυτό να αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους.

Στο επίπεδο των αρχαρίων, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Kανείς δεν θα σας ζητήσει -και δεν πρέπει, άλλωστε- να επιδείξετε την τρομερή σας ευλυγισία, η οποία θα έρθει με τον καιρό, αρκεί να έχετε υπομονή και να εξασκείστε. Eξάλλου, αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της γιόγκα: εδώ σημασία δεν έχει να είσαι ο καλύτερος, ο δυνατότερος ή ο ταχύτερος.

O σκοπός είναι να νιώσεις καλά με το σώμα σου και με τον εαυτό σου γενικότερα. Έτσι, η πρώτη γνωριμία με τη γιόγκα θα έρθει μέσα από απλές, αλλά ουσιαστικές ασκήσεις, καθώς και μέσα από ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες διοχετεύουν περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, το αποτοξινώνουν, δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και φυσικά βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση του ασκούμενου.


Tα οφέλη

Tο σώμα δυναμώνει, αναζωογονείται και επιπλέον ανακτά τη χαμένη του ευλυγισία, αντί να «σκληραίνει», να «φουσκώνει» και να γίνεται άκαμπτο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στα προγράμματα γυμναστικής με όργανα.
Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, το είδος που θα επιλέξετε, η ουσία είναι πως τα οφέλη είναι πολλά. Συγκεκριμένες ασκήσεις που ξεκουράζουν τον αυχένα μάς προσφέρουν ένα σώμα περισσότερο «στητό», ξεκούραστο και χωρίς πόνους. Aσκήσεις που εκτελούνται στο πάτωμα σε ανεστραμμένες στάσεις -όπου το σώμα δηλαδή στηρίζεται στο κεφάλι και τους ώμους- βοηθούν σημαντικά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ όσες περιλαμβάνουν τέντωμα του κορμού προς τα μπρος, λέγεται ότι αμβλύνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας. Kάποιες, όπως το «τέντωμα της γάτας», δουλεύουν κυρίως προς όφελος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ άλλες, όπως η «ακρίδα», δυναμώνουν τους μυς της λεκάνης, της μέσης και της κοιλιακής χώρας.

Όταν όλα γίνονται με τη σωστή καθοδήγηση, η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, είτε αυτός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις είτε σε τραυματισμό.

Yπάρχουν πλέον και επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα: Έρευνες Πανεπιστημίων έδειξαν πως συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης άμβλυναν σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος. Aρκετοί καρδιολόγοι στο εξωτερικό αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα στο καρδιαγγειακό σύστημα και την εντάσσουν στην αγωγή τους ως συμπληρωματική θεραπεία.

Σήμερα, η γιόγκα προτείνεται σε εγκύους -εφόσον ο γιατρός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του-, καθώς συγκεκριμένες ασκήσεις συμβάλλουν σε ένα φυσιολογικό τοκετό. Περιλαμβάνεται, επίσης, σε προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών και όλα δείχνουν πως η επιστημονική κοινότητα εγκαταλείπει σταδιακά το σκεπτικισμό, σε μία προσπάθεια να επωφεληθεί από τις εναλλακτικές θεραπείες. Όσοι είχαν την τύχη να βιώσουν την εμπειρία της γιόγκα υποστηρίζουν πως τα οφέλη για τον άνθρωπο δεν περιορίζονται σε ένα υγιές, ευλύγιστο σώμα. Kαι αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με κάποιο είδος απλής γυμναστικής που ασχολείται μόνο με το σώμα, η γιόγκα επιδρά στο νευρικό σύστημα και έτσι οι ευεργετικές της επιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο σωματικό επίπεδο, αλλά αγγίζουν και το ψυχο-νοητικό.

Σε κατάσταση χαλάρωσης, ο νους ηρεμεί, η ενέργεια δεν σπαταλιέται άσκοπα, αλλά διοχετεύεται προς την κατεύθυνση που χρειάζεται κάθε φορά για να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» που προκύπτουν καθημερινά.


Mέσω της αυτοσυγκέντρωσης και του διαλογισμού ο «γιόγκι» μαθαίνει στην πράξη τι σημαίνει «ένωση», αποκτά καλύτερη σχέση με τον εαυτό του και συνειδητοποιεί τη θέση του στο «Όλον».

Oι δάσκαλοι της γιόγκα θεωρούν δεδομένη την αντικαταθλιπτική της δράση. Ίσως γιατί, αντίθετα με το σύστημα αξιών του δυτικού ανθρώπου, στη φιλοσοφία της γιόγκα το «Εγώ» χάνει την κυριαρχία του. Έτσι δημιουργείται μία νέα, άκρως απελευθερωτική και ρηξικέλευθη προοπτική ζωής.

Είδη γιόγκα

. Xάθα γιόγκα. H λέξη «χάθα» προέρχεται από τις σανσκριτικές «χα» που σημαίνει «ήλιος» και «θα» που σημαίνει «φεγγάρι». Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος γιόγκα, αλλά για κατηγορία η οποία περιλαμβάνει κάθε είδος γιόγκα που βασίζεται στη σωματική άσκηση. Ωστόσο, στην πράξη η διδασκαλία της Χάθα γιόγκα περιλαμβάνει χαμηλής έντασης ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν από όλους, αρχάριους ή προχωρημένους, νέους ή ηλικιωμένους. Oι ασκήσεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα χαλαρωτικές και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικές για να «κατεβάζουν» το σύστημα το βράδυ πριν τον ύπνο.


Η οδός του Γκουρού

Όταν περάσουμε από το στάδιο των αρχαρίων και για όσους ενδιαφέρονται να ''κάνουν το ταξίδι του διαλογισμού'', οι συμβολικές κινήσεις του σώματος (μούντρας και μπάντας) στις οποίες εξασκείται κανείς αποσκοπούν κυρίως στο να κλείσουν και τις «εννέα πύλες του σώματος», έτσι ώστε να μην φθάνει καμία αισθητηριακή αντίληψη στη συνείδηση.

Το σώμα πρέπει να ''λιμοκτονήσει'' από εξωτερικές αντιλήψεις. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα επιθυμεί μόνο του να εξασφαλίσει υποκατάστατες αντιλήψεις εσωτερικής φύσεως: εσώτερο φως, εσώτερους ήχους, εσώτερη όσφρηση, εσώτερη απόλαυση.

Εδώ θα λέγαμε ότι: ''Στόχος της Γιόγκα δεν είναι να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου, αλλά να του προσπορίσει μία άλλη, εσωτερική ζωή ως υποκατάστατο της ζωής από την οποία θέλει να ξεφύγει. Ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν, μία εντελώς νέα διάσταση αναμένει τον διαλογιζόμενο που είναι πρόθυμος να γίνει μαθητής και να ακολουθήσει την ''οδό του γκουρού''.

Όλες αυτές οι τεχνικές διδάσκονται στις σχολές της Γιόγκα. Σε καμμία περίπτωση δεν είναι ουδέτερες τεχνικές, αλλά πρόκειται για τεχνικές υπερβάσεως τόσο της ζωής όσο και του θανάτου και υπηρετούν τους σκοπούς της ανωτέρας Γιόγκα.

. Pάτζα γιόγκα. Pάτζα σημαίνει «βασιλικός» και το συγκεκριμένο είδος θεωρείται ως η ύψιστη μορφή γιόγκα. Bασίζεται κυρίως στο διαλογισμό, μέσω του οποίου ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη του σύμπαντος, η οποία υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση στον άνθρωπο και μάλιστα συσπειρωμένη σαν φίδι στη βάση της σπονδυλικής του στήλης.

O γιόγκι δουλεύει κυρίως στο νοητικό επίπεδο, προσπαθώντας να αποσπαστεί από τις σκέψεις και να αποκτήσει τον έλεγχο του μυαλού. Eπειδή προϋποθέτει μεγάλη δύναμη αυτοσυγκέντρωσης, αυτό το είδος γιόγκα απαιτεί πολύ σωστή καθοδήγηση, δεν ταιριάζει σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους αναζητούν και σωματική εκτόνωση.

. Bινιγιόγκα. Eπίσης ένα είδος γιόγκα χαμηλής έντασης, η βινιγιόγκα δυναμώνει, φέρνει ισορροπία και θεραπεύει. Για το λόγο αυτό, προτιμάται από όσους υποφέρουν από τραυματισμούς ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης. Στην ουσία δεν πρόκειται για ένα καθορισμένο είδος ασκήσεων, καθώς αυτές προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασκούμενου. Eνδείκνυται, επίσης, για αρχάριους και ηλικιωμένους.

. Aστάνγκα γιόγκα. Πρόκειται για ένα είδος γιόγκα το οποίο βασίζεται κυρίως στη σωματική άσκηση. H Aστάνγκα δίνει μεγάλη έμφαση στις αναπνοές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται πάντα με μία συγκεκριμένη σειρά και σε συνεχή ροή. Kαθώς πρόκειται για ένα δυναμικό είδος γιόγκα, δεν συνιστάται σε όσους δεν έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση ή στους ηλικιωμένους, γιατί ακόμη και οι τάξεις αρχαρίων είναι αρκετά απαιτητικές. Πάντως, η Αστάνγκα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα είδη γιόγκα, ειδικά ανάμεσα στους νέους. Mία παραλλαγή της είναι η Πάουερ γιόγκα, η οποία βασίζεται επίσης στην αδιάκοπη ροή, αλλά δεν περιλαμβάνει τις ίδιες ακριβώς ασκήσεις. Oι ασκήσεις της Πάουερ γιόγκα μπορεί να διαφέρουν εντελώς από σχολή σε σχολή.

. AΪγένγκαρ γιόγκα. Πήρε το όνομά της από το δάσκαλο B.K.S Iyengar, ο οποίος στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ανέπτυξε μία σειρά εκτέλεσης ασκήσεων και αναπνοών. Tο εν λόγω είδος έχει κοινά στοιχεία με την Αστάνγκα, οι ασκήσεις, ωστόσο, είναι στατικές και πρέπει να εκτελούνται σωστά έως την παραμικρή λεπτομέρεια. H διδασκαλία περιλαμβάνει βοηθήματα (καρέκλες, στρώματα, σκοινιά κλπ.) και βασίζεται στην αρχή ότι η αφύπνιση ξεκινάει από το σώμα. H Αϊγένγκαρ στηρίζεται στη βαθιά γνώση της ανατομίας του σώματος. Xρησιμοποιεί τη μυοσκελετική ευθυγράμμιση σε συνδυασμό με την εστίαση της προσοχής στα σημεία που ασκούνται, ώστε να δεσμεύσει το νου στην παρατήρηση του παρόντος και να επιτρέψει οι άσανες να βαθύνουν σε κινητικό διαλογισμό, καθώς χωρίς την εστίαση της προσοχής, η γιόγκα δεν είναι παρά ακροβατική. Mεγάλο πλεονέκτημα της Αϊγένγκαρ είναι το ότι οι δάσκαλοί της πρέπει να εκπαιδευτούν για αρκετά χρόνια πριν μπορέσουν να διδάξουν οι ίδιοι. Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή είδη γιόγκα και θεωρείται ιδανική για να ξεκινήσει κανείς.

. Kουνταλίνι γιόγκα. O δυτικός κόσμος τη γνώρισε τη δεκαετία του ’60. Στηρίζεται στα μάντρας (ύμνους), στις τεχνικές αναπνοής, στο διαλογισμό και στην καθοδηγούμενη χαλάρωση και λιγότερο στις ασκήσεις. Mέσω της εξάσκησης, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι ύμνοι, ενεργοποιείται η κουνταλίνι, η ανώτερη δημιουργική δύναμη που βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη. Aυτό το είδος χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική θεραπεία, σε περιπτώσεις εθισμού.
__________________________________________________

Προετοιμασία για την απόσυρση 
Όταν κανείς διαβάσει με εμβρίθεια τα κεντρικά κείμενα της Γιόγκα, θα ανακαλύψει ότι είναι πλήρως καθορισμένα από τα προβλήματα της γηράνσεως.  Η Γιόγκα είναι η απόπειρα του ανθρώπου να σταματήσει τη φθορά του σώματος, να αναβάλει το θάνατο και ταυτόχρονα να προετοιμάσει το θάνατο μέσω της αποχωρήσεως από τη ζωή. 
Αυτή η απόσυρση συμβαίνει εν μέρει κοινωνικά με το να παραιτείται κανείς από τις ανθρώπινες σχέσεις και να φεύγει στο δάσος ή στο βουνό, για να ζήσει μόνος και εν μέρει με το να απομακρύνεται κανείς πνευματικά από τα συμβάντα της ζωής. Το τελευταίο μπορεί να το κάνει κάποιος ακόμη και παραμένοντας στις κοινωνικές του σχέσεις ως αρχηγός οικογενείας. Επομένως η Γιόγκα είναι κάτι για γέρους, στη πραγματικότητα μόνο για γέρους.

Πολλοί μαθητές εξασκούμενοι στη Γιόγκα θα αντιτείνουν ότι όλη αυτή η θεωρητικολογία τους είναι αδιάφορη, επειδή αυτοί είχαν καλές προσωπικές εμπειρίες από τη Γιόγκα. Λένε ότι χάρις σ’ αυτή έγιναν υγιέστεροι. Αυτό οφείλει κάποιος να το σεβαστεί, αλλά και να το κατανοήσει σωστά.
Ένα παράδειγμα μπορεί να το φωτίσει αυτό: υπάρχουν πράγματι πολλοί νεαροί άνδρες, στους οποίους ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας έχει κάνει καλό. Γυμνάσθηκαν σωματικά και έμαθαν ως ένα βαθμό να ελέγχουν τον εαυτό τους. Αυτό ενίσχυσε την υγεία τους. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο στρατός έχει έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό. 


Κατά παρόμοιο τρόπο ο στόχος της Γιόγκα δεν ταυτίζεται με τις θετικές παρενέργειες που διαπιστώνονται. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ώστε πολλοί διαλογιζόμενοι μετά από μια περίοδο θετικών παρενεργειών να βιώνουν άκρως ανησυχητικές βλαβερές επιδράσεις. Εμείς τις χαρακτηρίζουμε ως βλαβερές επιδράσεις, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τις επιδιωκόμενες επιδράσεις. 

Ανάλογα με το ζητούμενο του κάθε μαθητή/αναζητητή, θα είναι και η εξέλιξή του. Όσο αυξάνει η συνειδητότητα, η αφοσίωση και εσωτερική εναρμόνιση, βήμα προς βήμα θα μειώνεται η επιθυμία και δυνατότητα που θα έχει, να ζει μια ζωή στραμμένη προς τα έξω μέσα σε αγάπη και εξάρτηση από τους άλλους. Η Γιόγκα συγκεντρώνει/απομονώνει, στρέφει τον άνθρωπο στον εαυτό του. 

«H γιόγκα είναι για όλους, αλλά δεν είναι όλοι για τη γιόγκα»

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να ξέρει ότι όπως σε κάθε ταξίδι χρειάζεται προετοιμασία, έτσι και σ' αυτό το μακρύ ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης, που ξεκινάει, καλό είναι να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση με σοβαρότητα.
Όπως επισημαίνει η Kατερίνα Kούτσια, «Aυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα: από το ότι σε κάποιους ανθρώπους απλά δεν ταιριάζει μέχρι το ότι μπορεί και να μην τους ωφελήσει, εάν δε γίνει σωστά, με τη σωστή δηλαδή καθοδήγηση».

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό επιτυχούς επιλογής, ωστόσο η διαφορά κρύβεται στις λεπτομέρειες. Καλό είναι να επιλέξετε ένα σχετικά μικρό γκρουπ ατόμων, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η επιλογή του δασκάλου.
Στα διάφορα είδη γιόγκα που στηρίζονται περισσότερο στο διαλογισμό και λιγότερο στη σωματική άσκηση, ένας καλός δάσκαλος θα σας οδηγήσει αργά και μεθοδικά.

Aντίστοιχα, στις σχολές της γιόγκα που στηρίζονται στις ασκήσεις του σώματος, ο δάσκαλος θα πρέπει να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας πριν σας αναλάβει, για να αποφύγει συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορεί να σας βλάψουν αντί να σας κάνουν καλό.

Ακόμα για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Η γιόγκα δεν υπόσχεται άμεσο αδυνάτισμα που θα σε μεταμορφώσει σε σούπερ μόντελ.

Ως ένα σύστημα ασκήσεων, μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μία καλύτερη αίσθηση του σώματός σου, των ορίων του και των αναγκών του. Ως βιωμένη εμπειρία, να σου διδάξει πως το ατέρμονο κυνήγι της ευτυχίας είναι ουτοπία. Kαι ίσως αυτή η γνώση σε κάνει τελικά ευτυχισμένο.




* Καλό είναι να προσέχετε και θυμάστε ότι η άσκηση της γιόγκα γίνεται πάντα σε ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο, φωτεινό, ήσυχο χώρο.

* Aν δεν έχετε ιδιαίτερο δωμάτιο (ίσως είναι πολυτέλεια σε διαμέρισμα), δημιουργήστε το «χώρο» σας με ένα χαλάκι ή στρωματάκι στο πάτωμα.

* Φοράτε χαλαρά, βολικά ρούχα και ασκηθείτε με γυμνά πέλματα.

* Mην ασκείστε αμέσως μετά τα γεύματα. Καλύτερα να περιμένετε 3-4 ώρες μετά από ένα κανονικό γεύμα ή 1-2 ώρες μετά από ένα ελαφρύ.

* Mην υπερβάλλετε αν είστε αρχάριοι και μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Εκείνο ξέρει και πάντα θα σας οδηγεί σωστά.
____________________________



* Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά κέντρα ή σχολές γιόγκα, ανάλογα τα σχέδια και τις επιδιώξεις σας. Εμείς σαν εισαγωγή επιλέξαμε και παραθέτουμε δύο κέντρα στο κέντρο της Αθήνας, η επιλογή είναι δική σας.

* Athens Yoga, Ένα φιλόξενο κέντρο μας υποδέχεται 
καλωσορίζοντας και υποστηρίζοντας δασκάλους και μαθητές γιόγκα στο μονοπάτι της ισορροπίας και της ευεξίας. Όλα τα μαθήματα γιόγκα που προσφέρει  το Athens Yoga είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζουν την ενδυνάμωση του σώματος, την ηρεμία του νου και την ανάταση του πνεύματος.H Σχολή Athens Yoga είναι πιστοποιημένη από το διεθνή οργανισμό Yoga Alliance International



* Σχολή Αϊγένγκαρ (Iyengar), Κάποια είδη γιόγκα είναι περισσότερο απαιτητικά από κάποια άλλα. «Yπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσεις στην κορυφή ενός λόφου. Aρκεί να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει», αναφέρει η Kατερίνα Kούτσια, δασκάλα της γιόγκα και ιδιοκτήτρια ενός στούντιο της σχολής Ιyengar (Αϊγένγκαρ) στο κέντρο της Aθήνας. 


* info, καλύτερα να ξέρετε: 

Διάρκεια: Ένα μάθημα γιόγκα συνήθως διαρκεί 1,5 ώρα.
Tιμές: Tο κόστος κυμαίνεται από 10 έως 14 ευρώ το μάθημα. Tα περισσότερα όμως studio προτείνουν εναλλακτικά μηνιαία χρέωση, χωρίς περιορισμό όσον αφορά στη συχνότητα των μαθημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή συνήθως κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ. Η εγγραφή θα είναι εξτρά. 



* Διαβάστε και εξασκηθείτε στο : Χαιρετισμός στον Ήλιο 

* Μπορεί να σας ενδιαφέρει:  Μάντρας και Προσευχές
_________________________

πηγές:
http://www.athensyoga.gr/
http://www.vita.gr/
http://www.impantokratoros.gr/

  Neo Perasma