Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Osho, Δυναμικός Διαλογισμός



Αυτός ο διαλογισμός αποτελεί έναν γρήγορο, εντατικό και βαθύ τρόπο για να καταργηθούν τα παλιά, χαραγμένα στο σώμα-νου μοτίβα, που σε κρατούν φυλακισμένο στο παρελθόν, και για να βιώσεις την ελευθερία, την παρατηρητικότητα, τη σιωπή και την ειρήνη που βρίσκονται κρυμμένες πίσω από τους τοίχους αυτής της φυλακής.
Ο διαλογισμός προορίζεται για νωρίς το πρωί, τότε που, όπως εξηγεί ο ΄Οσσο, ΄΄όλη η φύση ζωντανεύει, η νύχτα έχει φύγει, ο ήλιος ανατέλλει και τα πάντα γίνονται συνειδητά και σε εγρήγορση.΄΄


΄΄Είναι ένας διαλογισμός στον οποίο πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση, συνειδητός, με επίγνωση σε οτιδήποτε κάνεις. Το πρώτο στάδιο, αναπνοές΄ το δεύτερο στάδιο, κάθαρση΄ το τρίτο στάδιο, το μάντρα ΄Χου΄.

΄΄Μείνε παρατηρητής. Μη χάνεσαι. Είναι εύκολο να χάνεσαι. Ενώ αναπνέεις μπορεί να ξεχαστείς΄ μπορεί να γίνεις ένα με την αναπνοή σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ξεχάσεις τον παρατηρητή. Έτσι όμως χάνεις την ουσία. Ανάπνεε όσο πιο γρήγορα μπορείς, όσο πιο βαθιά μπορείς, φέρε ολόκληρη την ενέργεια σου σ΄αυτό, μείνε όμως παρατηρητής. Παρατήρησε τι συμβαίνει, σαν να είσαι μόνο ένας θεατής, σαν το όλο πράγμα να συμβαίνει σε κάποιον άλλο, σαν το όλο πράγμα να συμβαίνει στο σώμα και η συνειδητότητα να είναι απλώς επικεντρωμένη και να κοιτάζει. Αυτό το να είσαι παρατηρητής πρέπει να μεταφερθεί και στα τρία στάδια. Και όταν όλα σταματούν και στο τέταρτο στάδιο έχεις γίνει εντελώς αδρανής, ακίνητος, τότε η εγρήγορση αυτή θα φτάσει στην κορύφωση της.΄΄   ΄Οσσο


Οδηγίες:

Ο διαλογισμός αυτός διαρκεί μια ώρα και γίνεται σε πέντε στάδια. Έχε κλειστά τα μάτια σου σε όλη τη διάρκειά του, χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα των ματιών, αν είναι ανάγκη. Μπορεί κανείς να τον κάνει μόνος του και είναι ακόμη πιο δυνατός όταν γίνεται μαζί με άλλους.

Πρώτο Στάδιο: 10 λεπτά

Αναπνέοντας χαοτικά από τη μύτη,η αναπνοή να είναι έντονη, βαθιά, γρήγορη, χωρίς ρυθμό, χωρίς μοτίβο -και να συγκεντρώνεσαι πάντα στην εκπνοή. Το σώμα θα αναλάβει μόνο του την εισπνοή. Η αναπνοή πρέπει να πηγαίνει βαθειά μέσα στους πνεύμονες. Κάνε το όσο το δυνατό πιο γρήγορα και σκληρά μπορείς, ώσπου να γίνεις στην κυριολεξία η αναπνοή. Χρησιμοποίησε τις φυσικές κινήσεις του σώματος σου για να σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις την ενέργεια σου. Νιώσε την να μεγαλώνει, αλλά μην χαλαρώσεις στη διάρκεια του πρώτου στάδιου.

Δεύτερο Στάδιο: 10 λεπτά

ΞΕΣΠΑΣΕ! Άφησε να φύγει ό,τι χρειάζεται να ρίξεις έξω. Ακολούθησε το σώμα σου. Άφησε το σώμα σου ελεύθερο να εκφράσει ό,τι υπάρχει εκεί. Γίνε τελείως τρελός. Βγάλε κραυγές, φώναξε, κλάψε, πήδηξε, κλώτσησε, τίναξε το σώμα σου, χόρεψε, τραγούδησε, γέλασε΄ πέσε κάτω εδώ κι εκεί. Μη συγκρατείς τίποτα΄ κράτησε το σώμα σου σε συνεχή κίνηση. Βοηθάει για το ξεκίνημα αν το κάνεις σα να παίζεις θέατρο. Μην επιτρέψεις ποτέ στο νου σου να επεμβαίνει σε αυτό που συμβαίνει. Γίνε συνειδητά τρελός. Να είσαι ολικός.

Τρίτο Στάδιο: 10 λεπτά
Με τα χέρια σηκωμένα ψηλά,πάνω από το κεφάλι, πήδα πάνω-κάτω φωνάζοντας το μάντρα, «Χου! Χου! Χου!» όσο πιο βαθιά μπορείς. Κάθε φορά που προσγειώνεσαι με τα πέλματα σου, άφησε τον ήχο να σφυροκοπήσει βαθιά μέσα στο κέντρο του σεξ. Δώσε τα όλα΄ εξάντλησε τον εαυτό σου τελείως.

Τέταρτο Στάδιο: 15 λεπτά
ΣΤΟΠ! Μείνε ακίνητος σε όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι, σε όποια θέση και αν βρίσκεσαι. Μην τακτοποιείς το σώμα σου με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα βήξιμο, μια κίνηση, οτιδήποτε, θα διασπάσει τη ροή της ενέργειας και όλη σου η προσπάθεια θα χαθεί. Να είσαι παρατηρητής σε οτιδήποτε σου συμβαίνει.

Πέμπτο Στάδιο: 15 λεπτά
Γιόρτασε! Με μουσική και χορό, έκφρασε ό,τι υπάρχει. Πάρε μαζί σου αυτή την ζωντάνια σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν το μέρος που κάνεις διαλογισμό σε εμποδίζει να κάνεις θόρυβο, μπορείς να κάνεις αυτή την εναλλακτική εκδοχή: αντί να πετάς έξω τους ήχους, άφησε την κάθαρση στο δεύτερο στάδιο να γίνει ολοκληρωτικά μέσα από σωματικές κινήσεις.
Στο τρίτο στάδιο, ο ήχος "Χου" μπορεί να σφυροκοπιέται σιωπηλά μέσα σου και το πέμπτο στάδιο μπορεί να γίνει ένας εκφραστικός χορός.


Νeo Perasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου