Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το Κέντρο Επικοινωνίας μεταξύ Σώματος και Ψυχής




    ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ''ΧΑΡΑ''

    ''Συγκέντρωσε την ενέργεια στο χάρα, το σημείο που βρίσκεται δυο ίντσες κάτω από τον αφαλό. Είναι το κέντρο από όπου μπαίνει κανείς στη ζωή και είναι το κέντρο από όπου πεθαίνει κανείς και βγαίνει έξω από τη ζωή. Είναι λοιπόν το κέντρο επικοινωνίας μεταξύ σώματος και ψυχής. Αν αισθάνεσαι να ταλαντεύεσαι κάπως δεξιά και αριστερά και δεν ξέρεις πού είναι το κέντρο σου, δείχνει αυτό απλώς ότι δεν είσαι πια σε επαφή με το χάρα σου, πρέπει λοιπόν να την δημιουργήσεις αυτή την επαφή.''


Πότε: Τη νύχτα, όταν πας να κοιμηθείς/πρώτο πράγμα το πρωί.
Διάρκεια: 10-5 λεπτά.

Στάδιο 1: Εντόπισε το χάρα
Ξάπλωσε στο κρεβάτι και βάλε και τα δυο σου χέρια δυο ίντσες κάτω από τον αφαλό και πίεσε λίγο.


Στάδιο 2: Πάρε βαθιά αναπνοή!
Άρχισε να αναπνέεις, να αναπνέεις βαθιά. Θα νιώσεις το κέντρο εκείνο να ανεβαίνει και να κατεβαίνει με την αναπνοή. Νιώσε όλη σου την ενέργεια εκεί, σαν να συρρικνώνεσαι συνεχώς και να υπάρχεις μόνο εκεί ως ένα μικρό κέντρο, πολύ συμπυκνωμένη ενέργεια.

Στάδιο 3: Επικεντρώσου ενώ κοιμάσαι!
Αποκοιμήσου κάνοντας την τεχνική, αυτό θα σε βοηθήσει. Έτσι, όλη τη νύχτα θα εμμείνει αυτή η επικέντρωση. Πηγαίνει συνέχεια το ασυνείδητο και επικεντρώνεται εκεί. Όλη τη νύχτα λοιπόν, χωρίς να το ξέρεις, θα έρχεσαι με πολλούς τρόπους σε βαθιά επικοινωνία με το κέντρο.

Στάδιο 4: Συνδέσου πάλι με το χάρα
΄΄Το πρωί, μόλις αισθανθείς ότι έφυγε ο ύπνος, μην ανοίγεις στην αρχή τα μάτια. Βάλε πάλι τα χέρια σου εκεί, πίεσε λίγο, άρχισε να αναπνέεις΄ νιώσε και πάλι το χάρα. Κάνε το επί 10-5 λεπτά και έπειτα σήκω.
΄΄Κάνε το κάθε βράδυ, κάθε πρωί. Μέσα σε τρεις μήνες θα αρχίσεις να αισθάνεσαι επικεντρωμένος.
΄΄Είναι πολύ ουσιώδες να έχει κανείς κάποια επικέντρωση, γιατί αλλιώς αισθάνεται τεμαχισμένος΄ δεν είναι συγκροτημένος. Τότε είναι κανείς όλο κομμάτια, χωρίς gestalt, δεν είναι πλήρης. Είναι κακή η κατάσταση αυτή, γιατί χωρίς κέντρο μπορεί ένας άνθρωπος να σέρνεται αλλά δεν μπορεί να αγαπά. Χωρίς κέντρο, μπορείς να κάνεις συνεχώς πράγματα ρουτίνας στη ζωή σου, δεν μπορείς όμως ποτέ να είσαι δημιουργικός. Θα ζεις το ελάχιστο δυνατό. Το μέγιστο δεν θα είναι δυνατό για σένα. Μόνο όταν επικεντρωθεί κανείς ζει στο μέγιστο δυνατό, στο ζενίθ, στην κορυφή, στην αποκορύφωση, και αυτή είναι η μόνη ζωή, η πραγματική ζωή.
΄΄Για παράδειγμα, θα υπάρχουν λιγότερες σκέψεις, γιατί η ενέργεια δεν θα πηγαίνει στο κεφάλι, θα πηγαίνει στο χάρα. Όσο πιο πολύ σκέφτεσαι το χάρα, όσο πιο πολύ συγκεντρώνεσαι εκεί, τόσο πιο πολύ θα δεις ότι προβάλλει μια πειθαρχία μέσα σου. Έρχεται με φυσικό τρόπο, δεν πρέπει να το πιέσεις.
΄΄Όσο πιο πολύ έχεις επίγνωση τού χάρα, τόσο πιο λίγο θα φοβάσαι τη ζωή και το θάνατο, γιατί εκείνο είναι το κέντρο τής ζωής και του θανάτου. Μόλις συντονιστείς με το κέντρο χάρα, μπορείς να ζεις θαρραλέα. Το θάρρος αναδύεται από εκεί: λιγότερες σκέψεις, περισσότερη σιωπή, λιγότερες ανεξέλεγκτες στιγμές, φυσική πειθαρχία, θάρρος και ρίζωμα, γείωση.''
____________________________________________
_______________

Osho: A Rose is a Rose is a Rose, Ομιλία 18
This Is It!, Ομιλία 18
(οι σειρές αυτές δεν είναι πλέον διαθέσιμες, κατά προτροπή του Όσσο)


Neo Perasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου