Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μπα... Αλήθεια ?






     Στη Πόλη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Είναι λίγες μέρες τώρα. Αιτία ένας φημισμένος  δάσκαλος. Το όνομα αυτού Χάκουιν  και η φήμη που είχε αποκτήσει ήταν κυρίως για την αγνότητα της ζωής του και για την αυστηρότητα των ηθών στη σχολή του. Όλοι τον επαινούσαν. Η όμορφη νέα κοπέλα που τον κατηγόρησε ζούσε με τους γονείς της, στην ίδια πόλη, κοντά στη σχολή.  Όταν ξαφνικά έμεινε έγκυος, οι γονείς της θύμωσαν και ήθελαν να μάθουν ποιος ήταν ο υπαίτιος. 
Μετά από πολύ πίεση,  πολλά παρακάλια και πολλές απειλές, τελικά η κοπέλα ομολόγησε πως εραστής της ήταν ο δάσκαλος Χάκουιν.  Εξοργισμένοι οι γονείς πήγαν στο Χάκουιν να του τα ψάλλουν. Εκείνος τους δέχτηκε αμέσως... Με ηρεμία άκουγε τον έντονο επιθετικό λόγο τους. Όταν τελείωσαν...

   - «Μπα, αλήθεια;» είπε μόνο.
   Οι γονείς γύρισαν σπίτι. Όταν το παιδί γεννήθηκε το έφεραν στο Χάκουιν και το άφησαν εκεί.  Στο μεταξύ ο δάσκαλος δυσφημίστηκε, έχασε την υπόληψή του στην κοινότητα, έχασε και πολλούς μαθητές. Αλλά όποτε κανένας έκανε μνεία για το επεισόδιο εκείνος απαντούσε: 

  - «Μπα, αλήθεια;».

  Με τη βοήθεια λίγων μαθητών που του έμειναν πιστοί, ο Χάκουιν ανάθρεψε το βρέφος δίνοντάς του όση φροντίδα μπορούσε. Ο καιρός περνούσε, μετά από λίγους μήνες η κοπέλα δεν μπορούσε να βαστάξει πια. Κλαίγοντας ομολόγησε την αλήθεια: πως ο πατέρας του παιδιού δεν ήταν ο δάσκαλος αλλά ένας νεαρός που δούλευε στην αγορά. Οι γονείς της πήγαν αμέσως στο Χάκουιν... με κατεβασμένο το κεφάλι... γεμάτοι ντροπή... Απολογήθηκαν και με πολλές υποκλίσεις ζήτησαν από τον, σεβάσμιο πάλι, δάσκαλο, να τους συγχωρέσει. 
Μετά, φυσικά, ζήτησαν πίσω το παιδί, εκφράζοντας πάλι τη λύπη τους για το σφάλμα που έκαναν.

   - «Μπα, αλήθεια;» είπε εκείνος κι έδωσε πίσω το βρέφος.


Περισσότερες "Ιστορίες Ζεν" 
 
Αν θα είμαστε μέσα ή έξω από τον κύκλο είναι στο χέρι μας
Όταν άρχισα να νοιώθω
 Τι είναι εγωισμός
Ο καθένας θα επιλέξει το δικό του δρόμο
Για να πετάξεις πρέπει να ξεδιπλώσεις τα φτερά σου
Μπορείς ν' αλλάξεις το πεπρωμένο ;
Δεν δοκίμασα ακόμα 
Να είναι ζεστή η σοκολάτα
Εσύ ακόμα την κουβαλάς
Εγώ είμαι εσύ κι εσύ είσαι εγώ  
Όταν η απόσταση γίνεται πολύ μεγάλη
 

  Neo Perasma  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου