Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μπορείς να Νικήσεις και Χωρίς να Πολεμήσεις




            Το Δώρο των προσβολών
Κάποτε ζούσε ένας σπουδαίος πολεμιστής. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν είχε ηττηθεί από κανέναν. Ο κόσμος στην πόλη θεωρούσε ότι μπορούσε να νικήσει οποιονδήποτε τον προκαλούσε. 
Η φήμη του έγινε τόσο μεγάλη που έφτασε πολύ μακριά και πολλοί μαθητές έρχονταν για να μαθητεύσουν πλάι του.
Μια μέρα, ένας νεαρός με πολλές νίκες και μεγάλη φήμη για τις νίκες του, φτάνει στην πόλη αποφασισμένος να γίνει αυτός που θα νικήσει τον ανίκητο, σπουδαίο δάσκαλο. 

Παρά τις συμβουλές των μαθητών του που δεν είδαν με τόσο καλό μάτι τον νεοφερμένο με την σπουδαία φήμη, ο γέρος δάσκαλος δεν άκουγε κανέναν και δέχτηκε με χαρά την πρόκληση του νεαρού πολεμιστή.  

Ο αγώνας ξεκινάει... έχουν λάβει τις θέσεις τους, ο δάσκαλος πολεμιστής και ο νεοφερμένος, ο φημισμένος και φιλόδοξος νεαρός πολεμιστής, που αρχίζει δυναμικά... Από την άλλη πλευρά φαίνεται σαν να μην υπάρχει ανταπόκριση... Ο γέρο δάσκαλος φαίνεται να δειλιάζει. 
Ο νεαρός δυσανασχετεί... Α, δεν θα του τη σκάσει... αφού έκανε το λάθος να δεχτεί την πρόκληση τώρα είναι αργά. Δεν θα καθυστερήσει ο γέρος την ολοφάνερη νίκη του.  Επιτέλους θέλει να δείξει, σε όλους και σ' αυτό το ψοφίμι τη δύναμή του.... Αρχίζει να νευριάζει και να προσβάλλει, να κοροϊδεύει, απευθύνει πολύ άσχημες βρισιές στον αντίπαλο του, τον αποκαλεί δειλό, ψεύτη και αχρείο, ότι ξεγελάει τον κόσμο... του πετάει χώμα και να τον φτύνει στο πρόσωπο. 

Ο γέρο δάσκαλος μένει ατάραχος και ήρεμος σε όλα αυτά... Σαν να μην προορίζονται για αυτόν.  Έχει τη δικιά του τεχνική, πολύ παλιά και δοκιμασμένη, είναι μια διαφορετική φιλοσοφία που λέει... Περίμενε πάντα τον αντίπαλο να κάνει την πρώτη κίνηση, έτσι θα σου αποκαλύψει τις αδυναμίες του, και μετά θα ξέρεις για αυτόν ότι σου χρειάζεται για να νικήσεις!  Λέγανε ότι κανείς δεν είχε αντέξει μαζί του, πέραν του πρώτου γύρου της μάχης.
  
Η μάχη συνεχίστηκε για πολλές ώρες. Είχαμε φτάσει στον δεύτερο γύρο...  Όμως ο φημισμένος πολεμιστής δεν είχε καταφέρει μέχρι τώρα ούτε να ακουμπήσει τον αντίπαλο του. Συνέχιζε με κάθε γνωστή κατάρα και προσβολή.
Μα ο γέρος πολεμιστής παρέμενε ρευστός και ατάραχος, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν κατάφερνε να τον αγγίξει 
ο νεαρός πολεμιστής... μέχρι που τελικά εξουθενωμένος και ντροπιασμένος, φεύγει αναγνωρίζοντας την ήττα του.

Οι μαθητές του γέρου πολεμιστή, λίγο απογοητευμένοι που δεν έγινε μάχη, μαζεύτηκαν γύρω του και τον ρώτησαν. 

- «Πώς άντεξες τέτοιο εξευτελισμό; Πώς κατάφερες να τον διώξεις;»

- «Εάν κάποιος σου προσφέρει ένα δώρο, κι εσύ αρνηθείς να το δεχτείς» είπε ο δάσκαλος «σε ποιόν ανήκει το δώρο;» 


Περισσότερες "Ιστορίες Ζεν" 
 
Αν θα είμαστε μέσα ή έξω από τον κύκλο είναι στο χέρι μας
Όταν άρχισα να νοιώθω
 Τι είναι εγωισμός
Ο καθένας θα επιλέξει το δικό του δρόμο
Για να πετάξεις πρέπει να ξεδιπλώσεις τα φτερά σου
Μπορείς ν' αλλάξεις το πεπρωμένο ;
Δεν δοκίμασα ακόμα 
Η καλή τύχη και η κακή εξαρτάται 
Μπα... Αλήθεια
Η διάλεξη
Να φροντίζετε για τις πέτρες πρώτα 
Εσύ ακόμα την κουβαλάς
Εγώ είμαι εσύ κι εσύ είσαι εγώ


  Neo Perasma  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου