Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Διαλογισμός, Μια τεχνική για την Ανάπαυση του μυαλού



Ο  διαλογισμός είναι μια λέξη που πλέον χρησιμοποιείται αόριστα και ανακριβώς στο σύγχρονο κόσμο. 

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση σχετικά με το πώς θα γίνει πράξη. 

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη διαλογισμός εννοώντας τη σκέψη 
ή τη μελέτη, άλλοι τον χρησιμοποιούν 
για να αναφερθούν σε αφηρημάδα ή φαντασιώσεις. 
Ωστόσο, ο διαλογισμός ( dhyana ) δεν είναι κάτι από αυτά.


   Ο διαλογισμός είναι μια ακριβής τεχνική για να αναπαυθεί το μυαλό και την επίτευξη μιας συνειδητής κατάστασης, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση της εγρήγορσης. Είναι το μέσο για εμβάθυνση σε όλα τα επίπεδα του εαυτού μας και, τέλος, η σύνδεση με το κέντρο της συνείδησης μέσα. 

   Ο διαλογισμός δεν είναι μέλος κάποιας, οποιασδήποτε θρησκείας. Είναι μια επιστήμη, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία του διαλογισμού ακολουθεί μια συγκεκριμένη σειρά, έχει συγκεκριμένες αρχές, και παράγει αποτελέσματα τα οποία μπορούν να επαληθευτούν.

   Στο διαλογισμό, το μυαλό σας είναι καθαρό, χαλαρό, και εστιασμένο προς τα μέσα. Όταν σκέπτεστε, είστε πλήρως ξύπνιοι και σε εγρήγορση, αλλά το μυαλό σας δεν είναι εστιασμένο στον εξωτερικό κόσμο ή για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας. 

   Ο διαλογισμός απαιτεί μια εσωτερική κατάσταση εστιάζοντας σε ένα σημείο έτσι ώστε το μυαλό να σιωπά. Όταν το μυαλό είναι αθόρυβο και δεν σας αποσπά την προσοχή, ο διαλογισμό βαθαίνει.



Στροφή προς τα μέσα


         Από την παιδική ηλικία και μετά, έχουμε εκπαιδευτεί μόνο για να εξετάζουμε και να ελέγχουμε τα πράγματα στον εξωτερικό κόσμο. 
   Κανείς δεν μας έχει διδάξει πώς να κοιτάξουμε μέσα, να βρούμε τον εσωτερικό κόσμο και να τον επαληθεύσουμε. Ως εκ τούτου, παραμένουμε ξένοι προς τον εαυτό μας, ενώ προσπαθούμε να γνωρίσουμε τους άλλους. 
   Αυτή η έλλειψη κατανόησης του εαυτού μας είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι σχέσεις μας δεν φαίνεται να λειτουργούν, και γιατί η σύγχυση και η απογοήτευση επικρατούν τόσο συχνά στη ζωή μας.

   Πολύ λίγα πράγματα από το μυαλό καλλιεργούνται από το επίσημο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το μέρος του μυαλού που ονειρεύεται και ταξιδεύει – η μεγάλη σφαίρα του ασυνείδητου που είναι η δεξαμενή όλων των εμπειριών μας – παραμένει άγνωστη και απείθαρχη. 

   Δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. 

   Είναι αλήθεια ότι το σύνολο του σώματος είναι στο μυαλό, αλλά το σύνολο του νου δεν είναι στο σώμα. Εκτός από την πρακτική του διαλογισμού, δεν υπάρχει μέθοδος για να αναπτύξουμε πραγματικά τον έλεγχο του συνόλου του νου.

   Ο στόχος του διαλογισμού είναι να μας πάει πέρα ​​από το μυαλό και την εμπειρία της ουσιαστικής φύσης – αυτό που περιγράφεται ως ειρήνη, ευτυχία και ευδαιμονία. 

   Αλλά, όπως καθένας που έχει προσπαθήσει να διαλογίζεται ξέρει ότι ο νους είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα σε μας και αυτήν την συνειδητοποίηση. 

   Το μυαλό είναι απείθαρχο και ατίθασο, και αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια για να πειθαρχήσει ή να οδηγηθεί σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι. 
   Το μυαλό έχει ένα δικό της μυαλό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι κάθονται για διαλογισμό και έχουν τελικά την εμπειρία μόνο φαντασιώσεων, ονειροπολήσεων, ή παραισθήσεων. 
   Μπορούν να επιτύχουν την ακινησία που διακρίνει την πραγματική εμπειρία του βαθύ διαλογισμού.

   Μας έχουν διδάξει πώς να κυκλοφορούμε και να συμπεριφερόμαστε στον εξωτερικό κόσμο, αλλά ποτέ δεν μας δίδαξαν πώς να είναι ακόμη και να δούμε πως είναι μέσα μας. 

   Όταν μάθουμε να το κάνουμε αυτό μέσω του διαλογισμού, θα επιτευχθεί η υψηλότερη από όλες τις χαρές που μπορεί ποτέ να βιώσει ένα ανθρώπινο ον. 
   Όλες οι άλλες χαρές στον κόσμο είναι στιγμιαίες, αλλά η χαρά του διαλογισμού είναι τεράστια και αιώνια. Αυτό δεν είναι υπερβολή. 
   Είναι μια αλήθεια που υποστηρίζεται από μία μακρά σειρά σοφών, τόσο εκείνοι που απαρνήθηκαν τον κόσμο και να γνωρίσουν την αλήθεια, αλλά και εκείνοι που συνέχισαν ζουν στον κόσμο.

   Ο διαλογισμός είναι ένα πρακτικό μέσο για την ηρεμήσει ο εαυτό σας, για να εγκαταλείψετε τις προκαταλήψεις σας και να δείτε τα πάντα ανοιχτά και καθαρά. 

   Είναι ένας τρόπος για την εκπαίδευση του νου, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή και να παγιδεύεται σε ατελείωτες παλινδρομήσεις και κυκλοθυμίες. 

   Ο διαλογισμός σας διδάσκει να διερευνάτε συστηματικά τις εσωτερικές διαστάσεις σας. Είναι ένα σύστημα δέσμευσης, όχι εντολής. Είναι δέσμευση για τον εαυτό σας, το μονοπάτι σας, και με στόχο να γνωρίσετε τον εγώ σας. 
   Αλλά την ίδια στιγμή, μαθαίνετε να είστε ήρεμοι χωρίς να χρειάζεται να κάνετε κάποια τελετή ή ένα θρησκευτικό τελετουργικό. Είναι μια καθολική απαίτηση του ανθρώπινου σώματος.


Πώς να καλλιεργήσουμε την ακινησία

          Μαθαίνοντας πώς να εφαρμόζετε κατ' εξακολούθηση τη μέθοδο του διαλογισμού. Η διαδικασία της καλλιέργειας της ακινησίας αρχίζει με το σώμα. 

   Κατά την παράδοση της γιόγκα, που καθοδηγείται από τον αρμόδια δάσκαλο ώστε να κρατήσει το κεφάλι, το λαιμό και τον κορμό σε ευθεία ενώ κάθεται σε μια στοχαστική στάση (asana). 
   Όταν έχετε μάθετε να είστε άνετα σε αυτή τη στάση, θα πρέπει να σχηματίσετε μια τακτική συνήθεια της άσκησης, στην ίδια στάση την ίδια στιγμή και στο ίδιο μέρος κάθε μέρα.

   Βρείτε ένα απλό, λιτό, ήσυχο μέρος όπου δεν θα σας διαταράξει τίποτα. Καθίστε στο πάτωμα με ένα μαξιλάρι κάτω από σας ή σε μια σταθερή καρέκλα, με την πλάτη σας ίσια και τα μάτια σας κλειστά. 

   Στη συνέχεια, μειώστε την επίγνωση του περιβάλλοντος ξεκινώντας από το ίδιο σας το σώμα, χαλαρώστε τους μυς, εκτός από εκείνους που υποστηρίζουν το κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη. Πάρτε το χρόνο σας και απολαύσετε τη διαδικασία του να διώχνετε την ένταση από το σώμα σας. 
   Ο διαλογισμός είναι η τέχνη και η επιστήμη της αφαίρεσης, του παραμερισμού, της παράλειψης, και αυτό αρχίζετε πρώτα να εγκαταλείπετε είναι το σώμα και στη συνέχεια εξελίσσεται στις σκέψεις.
   Μόλις το σώμα είναι χαλαρό και σε ηρεμία, φέρνετε την προσοχή σας στην αναπνοή. Παρατηρήστε ποιο μέρος των πνευμόνων σας ασκούνται καθώς αναπνέετε. Αν η αναπνοή σας γίνεται κατά κύριο λόγο με το στήθος σας δεν θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε. 

   Αφήστε την αναπνοή σας να έρθει κυρίως μέσα από την κίνηση του κοιλιακού διαφράγματος. Συνεχίστε να παρατηρείτε την αναπνοή σας χωρίς να προσπαθείτε να την ελέγξετε. 
   Αρχικά η αναπνοή μπορεί να είναι ακανόνιστη, αλλά σταδιακά θα γίνει λεία, χωρίς παύσεις και τα τραντάγματα.
   Ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία, δίνει την πλήρη προσοχή σας σε όποιο αντικείμενο έχετε επιλέξει να συγκεντρωθείτε. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγετε να εστιάζει στην ανάσα. 

    Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει την αναπνοή σαν κάτι το μέγιστο και ανεμπόδιστο με τον πιο ανοικτό και αποδεκτό τρόπο. Μην την κρίνετε ή προσπαθήσετε να την ελέγξουν ή να την αλλάξετε. Δεχτείτε την σαν να είναι τα πάντα, με μια πληρότητα του ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εσάς και την αναπνοή. 
   Σε αυτή τη διαδικασία πολλές σκέψεις θα προκύψουν στο μυαλό σας: «Κάνω το σωστό; Πως θα καταλάβω πότε το κατάφερα; Ίσως θα έπρεπε να κλείσω το παράθυρο. Ξέχασα να κάνω μια σημαντική κλήση. Ο λαιμός μου πονάει» 

   Εκατοντάδες σκέψεις μπορεί να έρθουν και κάθε σκέψη θα ζητήσει και μια απάντηση βάζοντάς σας σε μια διαδικασία που τελειωμό δεν έχει καθώς θα απαιτεί μια απόφαση, μια δράση, το ενδιαφέρον για την περαιτέρω συνέχιση της σκέψη, μια προσπάθεια για να απαλλαγούμε από τη σκέψη.

   Σε αυτό το σημείο, αν απλά εξακολουθείτε να έχετε επίγνωση αυτής της διαδικασίας, θα αντιληφθείτε πόσο ανήσυχο είναι το μυαλό σας. 

   Θα βιώσετε το αποτέλεσμα μιας ανήσυχης νύχτας όταν έχετε αϋπνία. Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πρόβλημα του να εντοπίζετε τις σκέψεις και να αντιδράτε σε αυτές. 
   Αν το κάνετε, θα μπείτε σε μια ατέρμονη δίνη ανήσυχων δραστηριοτήτων. Αλλά αν απλά παραστείτε σε αυτές τις σκέψεις, όταν αυτές προκύπτουν, χωρίς να αντιδράτε, τότε δεν μπορούν να σας ενοχλήσουν πραγματικά. Θυμηθείτε, δεν είναι οι σκέψεις που σας ενοχλούν, αλλά η αντίδρασή σας σε αυτές.

Δίνοντας προσοχή

Ο διαλογισμός είναι πολύ απλός. Το μόνο που απαιτεί είναι η παρακολούθηση.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με προσοχή στην αναπνοή σας, και στη συνέχεια, αν έρθει κάποια σκέψη, παρακολουθήστε την, παρατηρήστε την, μην εναντιωθείτε, μείνετε ανοιχτοί και σε λίγο θα περάσει, θα φύγει. 

   Στη συνέχεια, μπορείτε να επιστρέψετε στην αναπνοή. 
Η φυσιολογική, εκτός διαλογισμού, συμπεριφορά σας είναι να αντιδράτε σε όλες τις σκέψεις, και αυτό σας κρατά πάντα απασχολημένους σε έναν ωκεανό σύγχυσης. 

   Ο διαλογισμός σας διδάσκει να ασχοληθείτε με ό, τι συμβαίνει μέσα σας χωρίς να αντιδράτε, και αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Θα σας φέρει ελευθερία στο μυαλό για να ελίσσεται χωρίς να περιφέρεται άσκοπα. 
   Και μέσα από αυτή την ελευθερία θα αρχίσετε να βιώνουν αυτό που πραγματικά είστε, σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση της διανοητικής αναταραχής. Θα βιώσετε την εμπειρία της εσωτερικής χαράς και ικανοποίησης, θα αισθανθείτε ανακούφιση και εσωτερική χαλάρωση, και μπορείτε να βρείτε μια ανάπαυλα από τη δίνη της ζωής σας. Έχετε δώσει στον εαυτό σας εσωτερικές διακοπές.


Όταν διαλογίζεστε, δίνετε στον εαυτό σας 
εσωτερικές διακοπές. 


        Αυτές οι εσωτερικές διακοπές δεν είναι ένα καταφύγιο από τον κόσμο, αλλά το θεμέλιο για την εξεύρεση εσωτερικής ειρήνης. Θα πρέπει επίσης να μάθετε να εφαρμόζουν την αρχή του παρίσταμαι στις κοσμικές δραστηριότητές σας, έτσι ώστε να μπορείτε να τοποθετείτε τον εαυτό σας στον κόσμο πιο αποτελεσματικά. 
   Μέσα από την άσκηση του διαλογισμού μπορείτε να μάθετε να είστε ανοικτοί σε ό, τι έρχεται από την καθημερινή σας ζωή και να δώσετε την πλήρη προσοχή σας.

   Συνήθως, θα αντιδράτε με τις εμπειρίες που θα σας έρχονται στον νου με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν στις σκέψεις σας. Αν κάποιος λέει κάτι αρνητικό για σας, καταλαμβάνεστε από θυμό ή κατάθλιψη. Αν χάσετε κάτι, θα είστε συναισθηματικά αναστατωμένος. 
   Η διάθεσή σας εξαρτάται από το τι έρχεται στο νου σας, και, ως εκ τούτου, η ζωή σας είναι σαν μια βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ. 
   Μπορεί να αντιδράσετε πριν βιώσετε πλήρως αυτό που θα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση. Μπορεί να ερμηνεύσετε αμέσως ό, τι βλέπετε ή ακούτε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τους φόβους, τις προκαταλήψεις, ή τις αντιστάσεις.

   Αν όμως εφαρμοστεί η αρχή του διαλογισμού σε εμπειρίες που έρχονται να μπλοκάρουν και να αποτρέψουν την καθαρή σκέψη, τότε θα μπορείτε πλήρως να παρακολουθείτε τι συμβαίνει. 

   Θα μπορείτε να παρακολουθήσετε την αρχική αντίδρασή σας χωρίς να αντιδράτε με την αντίδρασή αυτή: «Ω, κοίτα πόσο απειλητικό φαίνεται αυτό.» 
   Αφήστε τον εαυτό σας να είναι δεκτικός να αντιμετωπίζουν την αντίδρασή χωρίς να θέτει φραγμούς επιτρέποντας τις αυθόρμητες απαντήσεις έτσι ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που είναι το πιο χρήσιμο σε αυτή την ειδική κατάσταση.

   Με τον τρόπο αυτό ο διαλογισμός είναι πολύ θεραπευτικός. Όχι μόνο οδηγεί σε εσωτερική ισορροπία και σταθερότητα, εκθέτει επίσης εσωτερικά συμπλέγματα, ανωριμότητες, αντιπαραγωγικά αντανακλαστικά και ζημιογόνες συνήθειες.
Αντί να ζείτε με αυτά τα συμπλέγματα και τις συνήθειες που σας ελέγχουν ερήμην σας μπορείτε να τους δώσετε την πλήρη προσοχή σας. Μόνο τότε θα καθαρίσετε.



Τα Σημάδια της Προόδου

         Να έχετε υπομονή και να κάνετε την πρακτική σας συστηματικά. Κάθε δράση έχει μια αντίδραση. Δεν είναι δυνατό για σας να διαλογίζεσται και να μην επωμιστείτε τα οφέλη. 

   Δεν μπορείτε να παρατηρήσετε τα προτερήματα τώρα, αλλά σιγά-σιγά και σταδιακά να αποθηκεύετε τα samskaras (εντυπώσεις) στο ασυνείδητο νου που θα σας βοηθήσει αργότερα. 
   Αν ρίξουμε τον σπόρο σήμερα, δεν είναι δυνατόν, να καρπωθούν, αύριο τα φρούτα, αλλά τελικά θα γίνει. Χρειάζεται χρόνος για να δούμε αποτελέσματα. Να είσαστε ευγενείς με τον εαυτό σας.

   Διαλογισμός σημαίνει ήπια εμβάθυνση σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής σας, το ένα επίπεδο μετά το άλλο. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. 

   Να μην σας νοιάζει τι λένε οι άλλοι για τις εμπειρίες τους, επικεντρωθείτε στο στόχο σας. Είναι το μυαλό σας που δεν σας επιτρέπουν να διαλογίζεται. Για να εργαστείτε με το μυαλό σας, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί. Θα πρέπει να συνεργαστεί με τον εαυτό σας σταδιακά.

   Στην αρχή μπορείτε να δείτε την πρόοδο όσον αφορά την σωματική χαλάρωση και συναισθηματική ηρεμία. Αργότερα, μπορείτε να παρατηρήσετε άλλες, πιο ανεπαίσθητες αλλαγές. 

   Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού θα αναγγελθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και δεν θα γίνει με εντυπωσιακό τρόπο, ούτε μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί. 
   Επιμείνετε στην πρακτική σας και θα διαπιστώσετε ότι ο διαλογισμός είναι ένα μέσο απελευθέρωσης του εαυτού σας από τις ανησυχίες που σας τρώνε. Στη συνέχεια, είστε ελεύθεροι να βιώσετε τη χαρά του να είστε πλήρως στο παρόν, εδώ και τώρα.



Neo Perasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου