Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Διαλογισμός και Επιρροή στον Ανθρώπινο Νου




Οι πτυχές του 
Ανθρώπινου Νου

Ο Ανθρώπινος Νους. 

Ένα θείο δώρο (και ένα προνόμιο;)  για τον άνθρωπο. 

Είναι ο λόγος που το ανθρώπινο γένος εξελίχθηκε (;) τόσο πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα στο πλανήτη.  
Παράλληλα, όμως, με όλα αυτά τα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα και όλα τα προβλήματα που κατάφερε να επιλύσει μέσω της ευφυΐας που την διακρίνει, ο ανθρώπινος νους πολλές φορές γίνεται η αιτία για δημιουργία προβλημάτων. 


Άγχος, κατάθλιψη, ανορεξία, κρίσεις πανικού, και πολλά άλλα, είναι προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας δυσλειτουργίας του μυαλού του. 

Με την διαδικασία του διαλογισμού θα καθησυχάσουμε, θα "αγγίξουμε", όποια πτυχή ανησυχεί στο μυαλό μας, χωρίς κριτική, χωρίς εχθρική διάθεση.  Με τον διαλογισμό μπορούμε να έρθουμε σε μια "φιλική" επαφή με το μυαλό μας. Να αναπτύξουμε μια ιδιότυπη συνομιλία με τον Νου και τις τέσσερεις καταγεγραμμένες πτυχές του: 

1. Το καθημερινό συνειδητό μυαλό ή Manas 

Ο συντονιστής των αισθήσεων και η ψυχική οθόνη στην οποία εμφανίζονται οι σκέψεις και οι εικόνες. Στο διαλογισμό, η manas καθησυχάζεται. Η ενεργητικότητα περιορίζεται για να επιτραπεί έτσι η προσδοκώμενη μετατόπιση. Οι δραστηριότητες του νου ησυχάζουν, οι ανούσιες σκέψεις αποδυναμώνονται, και η προσοχή γίνεται πιο επικεντρωμένη.

2. Η πιο Απαιτητική Διάσταση ή buddhi

Όπως η manas ηρεμεί, μια πιο απαιτητική διάσταση του νου, η buddhi, διεγείρει. Η buddhi εκχωρεί νόημα και αξία στην εμπειρία. Μέσα από την πρακτική του διαλογισμού, η buddhi είναι μάρτυρας της πνευματικής δραστηριότητας, προσδίδοντας μια αίσθηση απάθειας για την εσωτερική ζωή. Όταν εξαγνίζεται, η buddhi προσφέρει μια εκλεπτυσμένη αντανάκλαση της ίδιας της συνείδησης.

3. Η Τράπεζα Μνήμης ή μαϊμού 

Η ασυνείδητη αποθήκη των περασμένων σκέψεων και εμπειριών. Συσσωρεύει εντυπώσεις και τις συνδυάζει με τις τρέχουσες ψυχικές εικόνες για να δώσει την κατανόηση και τον πλούτο στην εμπειρία. Οι αποθηκευμένες καταγραφές προωθούνται πίσω στο manas, με τη μορφή της συνήθους συμπεριφοράς ή επιθυμίας. Στο διαλογισμό αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή μιας φαντασίας, που διασπά τη σκέψη, μια απλή επιθυμία, ή μια ισχυρή συναισθηματική παρόρμηση. Ωστόσο, η διαδικασία του διαλογισμού καταθέτει τις εντυπώσεις της ειρήνης και της συγκέντρωσης στη μαϊμού. Αυτά παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια των μελλοντικών περιόδων του διαλογισμού.

4. Η Νοητική Πτυχή Κατασκευής του "Εγώ" ή ahamkara 

Ο Νους ahamkara είναι ο δημιουργός του «Εγώ». Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «Εγώ», εννοούμε μια ταυτότητα που κατασκευάστηκε μέσα στο ίδιο το μυαλό μας. 
Η μικρή πλευρά του, ο μικρός νους μας κρατά προσκολλημένους σε έναν περιορισμένο εαυτό, πολύ προσωπικό – εκεί τα πάντα σχετίζονται με το εγώ μας και όλα όσα το προσδιορίζουν, αδυνατώντας να δούμε έξω από αυτό. 
Τελικά αυτό είμαστε ;
Αυτό που "σκεφτήκαμε" να είμαστε ; Ή μήπως κάτι άλλο.
Μήπως ο καθένας από εμάς είναι επίσης μια εκδήλωση από ένα τεράστιο πεδίο καθαρής συνείδησης, τον αληθινό Εαυτό μας ; 
Ο διαλογισμός διαλύει σταδιακά την πλαστότητα της ταυτότητας του μικρού εαυτού και αποκαλύπτει ένα βαθύ και αληθινό Εαυτό.

Neo Perasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου